Ehető edények almából
Orosz tudósok egyszer használatos ehető edényeket készítettek almából – írja az MTI nyomán az Index.
A Szamarai Állami Műszaki Egyetem biotechnológusai ehető élelemből előállított film fejlesztését kezdték meg, aminek segítségével csökkenteni lehetne a hagyományos műanyag csomagolásból keletkező hulladék mennyiségét. Az általuk elállított termék kizárólag természetes alapanyagokból készült, nincs benne semmilyen tartósítószer vagy festékanyag, és mély kémiai változásokat előidéző semmilyen folyamat sem szükséges előállításához – olvasható a Phys.org portálon.
Az alkalmazott technológia az élelmiszeripar hagyományos folyamataira alapul, az elegyítésre, a koncentrálásra és a nyers alapanyagok rétegezésére. A kutatók gyümölcs- vagy zöldségpürét használtak, amihez egy képlékenyítő szert adtak, egy speciális természetes alapanyagot, amelynek összetételét nem hozták nyilvánosságra. Az így létrehozott filmréteget kiszárították 60 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékleten.
2018-ban az ehető csomagolás létrehozásának technológiája három orosz védjegyet is kapott és ez szolgált alapul az ehető edények létrehozásához. A kísérleteket pohárral kezdték, mivel ez a legelterjedtebb egyszer használatos műanyag edény a világon.
Léteznek már rizsből, kávéból, avokádómagból készült ehető csomagolóanyagok és edények, de ezek csak bizonyos feltételekkel ehetők, mivel mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak, amelyeket az emberi szervezet nem képes teljesen feldolgozni. Az orosz kutatók által alkalmazott kötőanyag teljesen biztonságos és csak természetes növényi anyagokból készült.
A kutatók alapanyagként kipróbáltak számos gyümölcsöt, bogyósokat, zöldségeket, például almát, sárgarépát, ribizlit, szilvát, epret, zöldbabot, tököt és áfonyát, de az almát találták a legmegfelelőbbnek. Egy alma alapú csésze például kiállja a beleöntött forrásban lévő víz hőmérsékletét, és két-három órán át tárolja a folyadékot.
Az orosz kutatók azt tervezik, hogy piacra dobják a terméket, ehhez az szükséges, hogy automatizálják az előállítási folyamatot. (index)
Kapcsolódó cikkeink
Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika…
Tovább olvasom >Idén már 7 millió forinttal segíti a Generali EnterPRIZE programja a fenntartható vállalkozásokat
A Generali Csoport és az olasz SDA Bocconi közös, 2023-as felméréséből (melyben több mint 1000…
Tovább olvasom >A magyarok kedvenc nyaralóhelye komoly veszélyben van
A Kanári-szigeteken élő aktivisták és környezetvédők aggódnak a turizmus negatív…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mit mondanak a vásárlók az új kereskedelmi eszközökről?
A Consumer Panel Hungary GfK–YouGov év elején megkérdezte paneltagjait online vásárlási szokásaikról,…
Tovább olvasom >Speciális élelmiszerek toplistája: 1. Diabetikus, 2. Szénhidrátcsökkentett, 3. Laktózmentes
Együnk-e tojást, vagy nem ajánlott? Igyunk-e állati eredetű tejet, vagy…
Tovább olvasom >Közösség a közösségben
A Magyar Termék Nonprofit Kft. legutóbbi, MesterMűvek üzleti workshopja igazi mérföldkőnek bizonyult, miután…
Tovább olvasom >