Egyre több nyúlhús fogy a magyar üzletláncokban

Szerző: STA Dátum: 2022. 08. 18. 21:24

Nő a nyúltenyésztési kedv és a nyúlhús értékesítése – mondta a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a debreceni Farmer Expón csütörtökön.

Felnőttek, gyerekek és kisbabák számára is ideális húsféle a nyúl (Fotó: Pixabay)

Juráskó Róbert emlékeztetett rá, hogy az Agrárminisztérium és a terméktanács 2017-ben szervezett először kampányt a nyúlhús-fogyasztás ösztönzésére, a magyar nyúl, illetve a belőle készült termékek népszerűsítésére. Az országos rendezvénysorozattá váló kampány eredményeként a nagy üzletláncokban nőtt a nyúlhús értékesítése: 2018-ban még 250 tonnát adtak el, tavaly már 700 tonnát, idén eddig 800 tonnát a fél-egy kilogrammos kiszerelésű, konyhakész nyúlhúsból – mondta. Hozzátette: a nyúl kitűnően illeszkedik a korszerű étrendbe, magas, 17 százalék feletti a fehérjetartalma, ezért a 21. század fehérjeforrásának is tekintik. A nyúl húsa semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz, ezért bébiétel formájában már három hónapos kortól adható a csecsemőknek is.

A szakmai szervezet tenyészállat-kihelyezéssel támogatja a nyúltenyésztőket: egy anyanyúl után évente 40 utódot tudnak értékesíteni a termelők, ami 80-100 kilogramm friss húst jelent – magyarázta Juráskó Róbert megjegyezve, hogy ezek a nyulak megjelennek a termelői piacokon és egyre több háztartás asztalán.

MTI

Kapcsolódó cikkeink