Egyértelműbbé válhat a bioállateledelek címkézése az EU-ban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 06. 08. 09:57

Az Európai Tanács és az Európai Parlament ideiglenes megállapodásra jutott az bioállateledelek címkézéséről. A héten elfogadott rendelet megkönnyíti az uniós fogyasztók számára, hogy bioeledelt vásároljanak házi kedvenceik számára.

Az új rendelet értelmében egy állateledel akkor viselheti az EU biotermékeket jelző logóját, ha az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekre vonatkozó előírásokkal összhangban mezőgazdasági összetevőinek (tömegarányosan) 95%-a ökológiai termelésből származik.

A rendelet azt is megkönnyíti a fogyasztók számára, hogy azonosítsák a megvásárolt állateledelben található bio-összetevőket, beleértve az olyan mezőgazdasági összetevőket is, amelyek többnyire vadászatból és halászatból származó termékeket tartalmaznak.

A szakértők szerint a rendelet megoldja azt a problémát, amely 2022 eleje óta áll fenn az egész EU-ra vonatkozó azon kritériumok miatt, amelyek szerint egy feldolgozott állati takarmány akkor viselheti a biotermékeket jelölő címkét, ha a benne lévő mezőgazdasági összetevők 100%-ban ökológiai termesztésből származnak. Ez a követelmény sok állateledel-gyártó számára teljesíthetetlen volt amiatt, hogy nem álltak rendelkezésre megfelelő biominőségű alapanyagok.

Az új szabályok a biotermékekre vonatkozó uniós előírások megtartásával hárítják el az akadályt azelől, hogy a kisállateledel-gyártók a biotermékeket jelző jelölést használják a túlságosan szigorú kritériumok miatt.

– A házi kedvencek sokunk számára családtagok, és persze fontos számunkra, hogy ők mit esznek. A megállapodás eredményeképpen a kisállattartók immár könnyebben választhatnak kedvenceik számára bioeledelt – mondta Peter Kullgren, a svéd vidékügyi miniszter.

Food Ingredients First

Kapcsolódó cikkeink