Egy német törvényjavaslat miatt aggódik a Klarna

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 04. 09. 09:27

Módosítani kívánja az adatvédelmi törvényt a német szövetségi kormány. A törvényjavaslatban szerepel a hitelképességi ellenőrzések szigorítása, ami negatív hatással lehet a Klarna és más pénzforgalmi szolgáltatókra, akik attól tartanak, hogy többé nem ellenőrizhetik automatikusan a felhasználók hitelképességét.

Február elején a német kormány a fogyasztói jogok megerősítése céljából megállapodott a Bundesdatenschutzgesetz módosításáról. Amikor a Süddeutsche Zeitung beszámolt arról, hogy a törvény felhatalmazást adhat a Schufa hitelinformációs irodának, állítólag több pénzforgalmi szolgáltató pánikba esett.

A javaslat szerint a jövőben a címadatok nem biztos, hogy felhasználhatók a hitelinformációkhoz. A Klarna és más németországi halasztott fizetési szolgáltatók viszont nagymértékben támaszkodnak a címadatokra. Március közepén a Klarna állítólag felvette a kapcsolatot a Bitkommal, a németországi információs és távközlési ágazat érdekképviseletével. A törvényjavaslat „korlátozhatja vagy akár meg is tilthatja a hitelképesség-ellenőrzést” – idéz a Finance Forward a svéd Klarna egyik e-mailjéből.

Állítólag más pénzforgalmi szolgáltatók is megkeresték a Bitkomot, és a lobbiszövetség várhatóan hamarosan közleményt ad ki.

A törvényjavaslat szerint Németországban a vállalatok többé nem használhatják a címadatokat a nemfizetési kockázat felméréséhez. A fogyasztók bankszámláihoz való hozzáférés erre nem alternatíva. A Klarna nyílt banki szolgáltatása, amelyet díj ellenében használnak a halasztott fizetést kínáló online eladók, szintén veszít erejéből.

A szkeptikusok szerint az új szabályok nem felelnek meg a törvény szellemének, mert közvetve károsítják a fogyasztókat. A Németországban jelentős növekedésnek indult online „vásárolj most, fizess később” szolgáltatások a szükségesnél bonyolultabbá válnának. Emellett a csalás és a pénzmosás is fokozódhat, ha a vállalatok nem használhatják többé a cím- és banki adatokat az ellenőrzéshez.

A platformján több mint 100 millió európai felhasználót kiszolgáló Klarna reméli, hogy a törvénymódosítási javaslat még azelőtt felülvizsgálatra kerül, hogy a Bitkommal közösen idén nyáron meghoznák a végső döntést.

Kapcsolódó cikkeink