Magazin: Égetett szeszes italok 2019

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 02. 28. 07:00

Az égetett szeszes italok hazai piacának alakulását lényegesen befolyásolta a népegészségügyi termékadó hatályának 2015-ös kiterjesztése, ami a NETA hatálya alá vonta, és 20-30 százalékkal emelte a spirit kategória termékeinek polci árát. Ettől az évtől a törvény a gyümölcspárlatokra és a legalább 7 gyógynövény felhasználásával készült italokra is vonatkozik, azaz jellemzően a pálinkákra és gyomorkeserűkre. Az otthoni pálinkafőzést érintő törvény is nehezebbé teszi az értékesítést, és a termékcsoport az elemzők szerint fokozatosan piacot veszít a sör és a bor javára is – elsősorban az egészségtrendek terjedésének köszönhetően.

Az italfajták közül az elmúlt időszak győztese a whisky, elsősorban a bourbonok és az ír whisky népszerűségének növekedése miatt. Kisebb, de legalább ennyire dinamikus szegmens a gineké, némi fáziskéséssel, de a világ után a magyar fogyasztókat is kezdi elérni a ginforradalom. Stabil a vodkák piaca is, a vezető import márkák eladásai lassan növekednek. Az égetett szeszek világában is érzékelhető egyféle prémiumizációs folyamat, de ennek mértéke aránytalanul nagyobb a fővárosban. //

Kapcsolódó cikkeink