Magazin: Eddig a túlélés volt, most az újraindulás a cél

Szerző: Budai Klára Dátum: 2020. 08. 05. 07:19

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség mindenkor, de a jelen helyzetben különösen igyekszik minden eszközzel segítséget nyújtani tagjai számára. Az MNKSZ aggályosnak tartja, hogy a kijárási korlátozás okán érintett kiskereskedelmi szektor szereplői nem kaptak kormányzati segítséget. A likviditási problémák egyre jelentősebbek az ágazat érintettjei körében, a begyűrűző hatás pedig a veszélyhelyzet utáni időszakban sok ezer munkahely megszűnéséhez vezethet. Neubauer Katalin, a szervezet főtitkára elemzi a jelenlegi helyzetet, és felvázolja a lehetséges megoldásokat.

MNKSZ logo

TM interjukhoz Az elmúlt évben hogyan alakult a szövetség tagsága, milyen főbb eredményeket tudhatnak magukénak?

Neubauer Katalin - MNKSZ

Neubauer Katalin
főtitkár
MNKSZ

– 2019-ben és 2020 eltelt időszakában tovább bővült a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség tagsága, nemcsak az FMCG-szakmacsoportból, hanem egyéb területekről is. Az újonnan csatlakozottak közül a legnagyobbak az EuroFamily, a BioTechUsa, az Alpha-Vet, a Dockyard, a Heavy Tools és Budmil. Szerencsére egyre több magyar kereskedő érzi azt, hogy jó és hasznos egy ilyen közösséghez tartozni, többek között azért, mert azon célok mentén haladunk, amelyeket közösen határoztunk meg. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy a tagság egy aktív, együttműködő közösséggé fejlődjön. Érezzük, hogy a szövetség közreműködésével egyre erősebb kohézió alakul ki a magyar kereskedők között.

Az elmúlt időszak jelentős felismerése volt, hogy összefogással koncentráltan és hatékonyan tudunk a feladatok megoldásának irányába haladni. Tavaly stratégiai megállapodást írtunk alá az Agrárminisztériummal, ami azt jelenti, hogy a jogszabályalkotás során a szövetség tagságának érdekeit be tudjuk csatornázni a jogalkotási folyamatokba, a jogszabályok módosításába, esetleg az újak megalkotásába. Ez nagyon fontos lépés volt. Az idei évben szeretnénk más minisztériumokkal, főként az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Pénzügyminisztériummal is hasonló célú stratégiai megállapodásokat előkészíteni, illetve, ha egy mód van rá, megkötni.

Ami 2019-ben különösen kedvelt volt a tagság körében az a korábban az Országos Fizetési Szolgáltatóval kötött stratégiai megállapodásunk, amely szerint a szolgáltató a kártyás díjak tekintetében egyedi kedvezményeket biztosít a tagjaink számára, ami egyedülálló a piacon. Ezáltal a legkisebb tagjainktól a legnagyobbakig, mindenki kedvező kártyaterminál-használati díjban és szolgálatatáscsomagban tud megállapodni a stratégiai partnerünkkel. Ez azért is nagyon fontos, mert 2021 január 1-jétől várhatóan minden online kasszához kötelező lesz bekötni egy elektronikus fizetés rendszer használatára lehetőséget biztosító eszközt. Az OFSZ-szel most azon dolgozunk, hogy a magyar kereskedők a lehető legkedvezőbb feltételekkel tudjanak eleget tenni ennek a jogszabályi kötelezettségnek. Ezenkívül a legmodernebb fizetési módozatokat alkalmazva bármely magyar kereskedő lépést tarthat az e tekintetben is folyamatosan változó vásárlói igényekkel.

Eddig a túlélés volt, most az újraindulás a cél - MNKSZ

A legmodernebb fizetési módozatokat alkalmazva bármely magyar kereskedő lépést tarthat az e tekintetben is folyamatosan változó vásárlói igényekkel

TM interjukhoz Hogy látja, milyen évet zártak összességében a tagjaik, hogy tervezték az idei évet?

– Tapasztalataink és az adatok szerint a tavalyi év az FMCG és az egész kiskereskedelmi szektor legtöbb szereplője számára kedvező volt, de a számok mögött kiélezett verseny zajlott a munkaerőért. Az idei évre nyilván nem azt tervezte senki, ami 2020 márciusában bekövetkezett, a kijárási korlátozással érintett kereskedők árbevétele egyik pillanatról a másikra lenullázódott. A rendelkezésünkre álló eszközökkel szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy segítsük őket ebben a nehéz időszakban, és bízunk benne, hogy erről a kialakult mélypontról a magyar kereskedőknek is lesz lehetősége, ereje felállni. Sajnos, azon szakmacsoportok képviselői, akiket érintett a kijárási korlátozás, az elmúlt hetek tapasztalatai alapján nem túl jó víziókkal bírnak a közeli jövőre vonatkozóan. Kérdőíves felméréssel gyűjtöttünk tőlük információkat, amelyekből látszik, hogy például a ruházati, cipő-, játék-, hobbi-, sport-, lakberendezés-, lakásfelszerelés-, papírírószer-, gépjármű- vagy divatcikküzleteknek március hónapban még 50% körüli volt a forgalmuk, áprilisban már 5–25%-ra csökkent a tavalyi évhez képest, és májusban is nagyon nagyok voltak a forgalomvesztések. Az előrejelzésük szerint június, július és augusztus hónapokban is még legalább 30–50%-os árbevétel-csökkenéssel számolnak a bázisévhez viszonyítva, és meglátásuk szerint legalább egy év kell ahhoz, hogy visszatérjen az élet a régi kerékvágásba. Várakozásaik szerint ennyi idő szükséges a megelőző évek forgalmi adatainak megközelítéséhez.

A szövetség szeretné előmozdítani ennek a lenullázott forgalmú két hónapnak az „elrendezését”. A járvány kezdetétől kértük a kormányzat támogatását abban, hogy az üzlethelyiségek bérlői és bérbeadói között jogszabályi háttérrel teremtsen tiszta jogi környezetet, segítse a felek közötti megállapodást, mert rendelet hiányában megállapodás nem jött létre. Itt ugyanis arról van szó, hogy a kijárási korlátozás okán az érintett üzletekbe nem mehetett be a vásárló, de a nyitva tartás, az üzlet kinyitása nem lett megtiltva. Ezt az anomáliát sajnos kihasználta és a mai napig kihasználja a bérbeadók legnagyobb része. Nincs egyezség a bérbeadók és a bérlők között, a bérbeadók legtöbbje nem nyitott a tárgyalásra. Semmi olyan engedmény, amely az árbevétel-csökkenéssel arányban lenne, nem jelenik meg a piacon, ezért továbbra is kormányzati segítséget kérünk. Azon kereskedők pedig, akik a veszélyhelyzet idején nyitva lehettek, jelentős erőforrást igénylő és lelki terhet is jelentő időszakon vannak túl. Ezekben az egységekben a vásárlás nagy része előrehozott vásárlás volt, ami a következő időszakban éreztetni fogja a hatását.

TM interjukhoz Hogyan látja, kiket hogy érintett a változás, és az újrabevezetett kiskereskedelmi adó mit fog jelenteni a továbbiakra nézve?

– A kereskedelmi szakmacsoport egyes szereplőit nagyon eltérően érintette ez az időszak. Célszerű lett volna, ha azoknak, akiknek nem, vagy csak alig volt árbevételük, ugyanúgy megkapták volna a járulékmentességet, mint ahogy megkapták azt az első pillanattól nem látogatható vagy ellehetetlenült szakmacsoportok vállalkozásai, például a turizmus, a vendéglátás, vagy sok-sok más tevékenységi körbe sorolt cég. De mivel ez nem történt meg, nagyon komoly teher nehezedik az érintett kereskedőkre, amit tovább súlyosbít a kiskereskedelmi adó. Sok kereskedő úgy éli meg, hogy segítség helyett különadót kapott. Amennyiben ezt az adót nemcsak a veszélyhelyzet idejére tervezi a kormány, hanem hosszú távú elemként kerül majd be a mindennapi gyakorlatba, annak bizonyára árfelhajtó hatása lesz.

Eddig a túlélés volt, most az újraindulás a cél - MNKSZ

Legalább egy év kell ahhoz, hogy visszatérjen az élet a régi kerékvágásba

TM interjukhoz Miként tudják a jelen helyzetben segíteni a tagjaikat?

– Az elmúlt időszakban egy nagyon agilis és aktív hírfolyammal szolgáltuk a tagság mindennapjait, amelyben friss, adekvát információkhoz juthattak az aznapi kormányrendeletekkel, a nyitva tartással, a kijárási korlátozással vagy bármi más aktuális eseménnyel kapcsolatban, ami érintette őket. Emellett folyamatosan adtunk hírt arról is, hogy miként tudják beszerezni például a szükséges védőfelszereléseket vagy beszereltetni a pénztárosok védelmét szolgáló plexifalat. Egy igen mozgalmas időszak áll mögöttünk, de már elkezdhetünk az újraindulásra fókuszálni. Arra törekszünk, hogy azok a tagjaink, akik likviditási vagy munkaerő-megtartási problémákkal küzdenek, a lehető leggyorsabban tudjanak részesülni a kedvezményes hitelekből, amit a legkedvezőbben a Széchenyi Kártya Program keretében vagy más forrásokból kaphatnak, és ezek segítségével mielőbb talpra álljanak.

TM interjukhoz Milyen célkitűzéseik vannak az év hátralévő részére, illetve a távolabbi jövőre vonatkozóan?

– Szeretnénk minél több olyan gyakorlatot megismerni és átadni a tagságunknak, amely adott esetben előmozdíthatja egyes vállalkozások válságból való kilábalását, jó irányt mutat, hitet táplál és erőt ad. Ezeket mind hazai, mind nemzetközi szinten tervezzük gyűjteni. A nemzetközi információgyűjtés során az Independent Retail Europe tagságunk segítségével megismerhetünk olyan jó gyakorlatokat, amelyeket más tagországokban a hasonló problémákkal küzdő kereskedők alkalmaznak. További célunk, hogy még szorosabb együttműködést valósítsunk meg a tagjainkkal, a szövetség partnereivel és más szövetségekkel, hogy minél több értékes és releváns információt juttathassunk el a magyar kereskedők számára.

Budai K.

Kapcsolódó cikkeink