AM: hasznos és értékteremtő tevékenység a házikertek művelése
A minőségi élelmiszer előállításában fontosak a házikertek, kiemelkedő szerepük van az élelmiszerbiztonság, az egészséges és magas minőségű élelmiszerek megtermelésében – mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Farkas Sándor, a tárca parlamenti államtitkára pénteken, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének második alkalommal megrendezett kertészeti konferenciáján, Budapesten.

Az őstermelők a helyi piacokon keresztül is el tudják látni közvetlen környezetüket finom, egészséges zöldséggel, gyümölccsel (Fotó: Pixabay)
Farkas Sándor hangsúlyozta, az agrártárca kiemelten támogatja azt az értékteremtő tevékenységet, amit a kertbarátok szövetségének mintegy 20 ezer tagja és rajtuk kívül is több százezer kerttulajdonos végez. Tevékenységük a korszerű művelésre és a régi magyar tájfajták ápolására egyaránt kiterjed, emellett hozzájárul az egészséges, kiegyensúlyozott életvitelhez úgy, hogy közösséget alkotnak, felvállalva a tudásmegosztás feladatát is – fogalmazott.
A házikertek művelésének népszerűsítése érdekében a szaktárca kidolgozta a „Kiskert program 2020-2025” felhívást, amely komplex megoldásokat ad a biodiverzitás, a génmegőrzés és az önellátás megvalósulásának támogatására.
Farkas Sándor kiemelte, hogy a kertműveléshez szükséges szaktudás és kemény munka megbecsülést és odafigyelést érdemel. A kertészet fellendítésének kulcseleme, hogy legyen helyi termesztés és adott helyen történjen az értékesítés is, rövid ellátási láncon keresztül. Ezt segítette a kormányzat azáltal, hogy a kistermelők számára közvetlen értékesítést tett lehetővé 2010-ben. Az őstermelők a helyi piacokon keresztül is el tudják látni közvetlen környezetüket finom, egészséges zöldséggel, gyümölccsel. Az államtitkár felidézte: 2020 októberében megjelent pályázati felhívás keretében vidéki térségekben működő önkormányzatok és nonprofit szervezetek nyújthattak be legfeljebb 100 millió forintnyi támogatási kérelmet új vagy már meglévő, helyi termékértékesítést szolgáló piacok és vásárterek létrehozására, fejlesztésére. Farkas Sándor hozzátette, a döntések értelmében 2021 májusától a megítélt támogatás meghaladta a 12,5 milliárd forintot. „Az a célunk, hogy a magyar vidéket élhetővé tegyük, a magyar lakosság számára pedig biztosítsuk a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszert, hogy hazánk biztonságos és békés hely maradjon Európa szívében” – mondta az államtitkár.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Egyharmad Balatonnak megfelelő öntözővíz-készlet áll rendelkezésre
A rendkívüli aszály és a csapadékhiány ellenére minden öntözési igényt…
Tovább olvasom >Mikroműanyagok az üveges italokban
Egy friss francia kutatás szerint az üvegpalackos italok több mikroműanyagot…
Tovább olvasom >Tállai András: „Az ágazatban komoly fejlesztési szándék és potenciál van jelen”
Technológiai fejlesztések, hazai beszállítók előtérbe helyezése, a szakképzés modernizálása és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >