Drasztikusan csökkent a kínai külkereskedelmi mérleg többlete

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 12. 00:01

A külkereskedelmi többlet jelentős – 87 százalékos – éves szintű csökkenéséről számolt be a kínai fővámhivatal (GAC), amikor az áprilisi számokat ismertette.

A kínai export az év negyedik hónapjában megközelítette a 120 milliárd dollárt, 30,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest és 6,3 százalékkal a márciusihoz képest. Az import ugyanebben az időszakban meghaladta a 118 milliárd dollárt, ami megközelítően 50 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év ugyanazon időszakához képest.
A januártól áprilisig terjedő időszakban továbbra is az Európai Unió volt Kína első számú kereskedelmi partnere (kb. 138 milliárd dollár értékben), ami 34,6 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A Kína és az Egyesült Államok közötti forgalom 25 százalékkal bővült, értéke 107 milliárd dollár volt.
Japán a kereskedelmi partnerek rangsorában az ASEAN-országoktól (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) átvette a harmadik helyet; a négy hónapban 37,5 százalékkal nőtt a két ország közötti forgalom (kb. 89 milliárd dollárral). A forgalomnövekedés ugyanakkor jelentős – 87 %-os –  többlet-csökkenéssel párosult éves szinten  – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink