Drágulhat a vanília
A rossz madagaszkári vaníliatermés miatt tovább emelkedhet a második legdrágább fűszernövény ára (legtöbbe a sáfrány kerül). A vaníliatermelés rendkívül munkaigényes folyamat, beporzása például kézzel történhet, úgy is csak az évnek egy bizonyos napján, a hüvelyek leszedésük után pedig még fél éves „kezelést” igényelnek.
Míg a vanília ára – írja a Food Business News – 2011-ben 20 dollár volt kilónként, ma több mint 200-ba kerül. Szívesen mondanánk, hogy itthon is felmehet majd a legkedveltebb ízű fagylalt ára, de a realitások inkább azt mutatják, hogy a vaníliás nyalánkságot még több helyen fogják aromával ízesíteni.
Szerencsére a szakértők idén a tavalyinál jóval bővebb termést várnak.
Kapcsolódó cikkeink
Így alakult a gyerekinfláció
Emelkedett a K&H gyerekinflációs kosarában szereplő termékek ára az elmúlt…
Tovább olvasom >Veszélyben a világ fűszerei: a klímaváltozás a tömjént és a vaníliát sem kíméli
A globális felmelegedés egyre súlyosabb hatással van a világ fűszertermelésére…
Tovább olvasom >Legalább 16 százalékos drágulást érez a fiatalok fele
Átlagosan 19 százalékos inflációt érzékeltek a fiatalok idén februárban, de…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI: Mit jelent nekünk a külföldi turista?
Az elmúlt tizenöt évben komolyan megnőtt a turizmus szerepe Magyarországon.…
Tovább olvasom >Nem változott az euróövezet gazdasági teljesítménye júniusban
Siófok vezeti a Szallas.hu 2025-ös nyári időszakra szóló belföldi foglalási…
Tovább olvasom >Az egyszerűsített egyszerűsítése
Kovács László, az MVI elnöke több szakmai szervezet (Turisztikai és…
Tovább olvasom >