Drágulhat a vanília
A rossz madagaszkári vaníliatermés miatt tovább emelkedhet a második legdrágább fűszernövény ára (legtöbbe a sáfrány kerül). A vaníliatermelés rendkívül munkaigényes folyamat, beporzása például kézzel történhet, úgy is csak az évnek egy bizonyos napján, a hüvelyek leszedésük után pedig még fél éves „kezelést” igényelnek.
Míg a vanília ára – írja a Food Business News – 2011-ben 20 dollár volt kilónként, ma több mint 200-ba kerül. Szívesen mondanánk, hogy itthon is felmehet majd a legkedveltebb ízű fagylalt ára, de a realitások inkább azt mutatják, hogy a vaníliás nyalánkságot még több helyen fogják aromával ízesíteni.
Szerencsére a szakértők idén a tavalyinál jóval bővebb termést várnak.
Kapcsolódó cikkeink
Az alkalmazkodás magasiskolája – Az inflációs környezet lenyomata a napifogyasztásicikk-piacon
Tovább nő a nyomás a márkákon – állítja Bakonyi-Kovács Krisztina,…
Tovább olvasom >Hamarosan újabb élelmiszerár-emelkedés várható?
Az utóbbi hetekben némi enyhülés volt tapasztalható az élelmiszerek áremelkedése…
Tovább olvasom >600-650 forintos gombócárral indulhat az idei fagyiszezon
A hazai vendéglátóipar az elmúlt évek során számos kihívással nézett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >