Drágulhat a vanília
A rossz madagaszkári vaníliatermés miatt tovább emelkedhet a második legdrágább fűszernövény ára (legtöbbe a sáfrány kerül). A vaníliatermelés rendkívül munkaigényes folyamat, beporzása például kézzel történhet, úgy is csak az évnek egy bizonyos napján, a hüvelyek leszedésük után pedig még fél éves „kezelést” igényelnek.
Míg a vanília ára – írja a Food Business News – 2011-ben 20 dollár volt kilónként, ma több mint 200-ba kerül. Szívesen mondanánk, hogy itthon is felmehet majd a legkedveltebb ízű fagylalt ára, de a realitások inkább azt mutatják, hogy a vaníliás nyalánkságot még több helyen fogják aromával ízesíteni.
Szerencsére a szakértők idén a tavalyinál jóval bővebb termést várnak.
Kapcsolódó cikkeink
Így alakult a gyerekinfláció
Emelkedett a K&H gyerekinflációs kosarában szereplő termékek ára az elmúlt…
Tovább olvasom >Veszélyben a világ fűszerei: a klímaváltozás a tömjént és a vaníliát sem kíméli
A globális felmelegedés egyre súlyosabb hatással van a világ fűszertermelésére…
Tovább olvasom >Legalább 16 százalékos drágulást érez a fiatalok fele
Átlagosan 19 százalékos inflációt érzékeltek a fiatalok idén februárban, de…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Unicum-sör – reklámkampány és nyereményjáték
Generációk bulifétise volt a kultikus Unicum-sör párosítás, amit még a…
Tovább olvasom >