Drágulhat a vanília
A rossz madagaszkári vaníliatermés miatt tovább emelkedhet a második legdrágább fűszernövény ára (legtöbbe a sáfrány kerül). A vaníliatermelés rendkívül munkaigényes folyamat, beporzása például kézzel történhet, úgy is csak az évnek egy bizonyos napján, a hüvelyek leszedésük után pedig még fél éves „kezelést” igényelnek.
Míg a vanília ára – írja a Food Business News – 2011-ben 20 dollár volt kilónként, ma több mint 200-ba kerül. Szívesen mondanánk, hogy itthon is felmehet majd a legkedveltebb ízű fagylalt ára, de a realitások inkább azt mutatják, hogy a vaníliás nyalánkságot még több helyen fogják aromával ízesíteni.
Szerencsére a szakértők idén a tavalyinál jóval bővebb termést várnak.
Kapcsolódó cikkeink
Veszélyben a világ fűszerei: a klímaváltozás a tömjént és a vaníliát sem kíméli
A globális felmelegedés egyre súlyosabb hatással van a világ fűszertermelésére…
Tovább olvasom >Legalább 16 százalékos drágulást érez a fiatalok fele
Átlagosan 19 százalékos inflációt érzékeltek a fiatalok idén februárban, de…
Tovább olvasom >Kétszámjegyű inflációra számítanak a középkorú magyarok
Még mindig jóval magasabb drágulást érzékelnek a középkorúak, mint amit…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >