Drágulhat a sertéshús
Komoly árrobbanásra készülhetnek a fogyasztók a sertéshúsok piacán, a 2021-es hullámzó év következtében ugyanis annyira megemelkedtek a termelők önköltségei, hogy 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni azokat a boltokban is. Habár a korrekció már tavaly év végén megkezdődött, fél éven át biztosan tartani fog, így ebben az időszakban a polcon látható árak is nőni fognak majd – írja az agrarszektor.hu.
A brutális takarmányár-növekedést már a sertéstenyésztők sem tudták lenyelni 2021 év végén, az önköltségi áraik jelentősen megemelkedtek, ezt pedig 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a boltokban is – mondta az InfoRádióban Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.
Sajnos folytatódott az az évek óta megfigyelhető tendencia, hogy egy éven belül is nagyon nagy a hullámzás. Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nem csak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta – tájékoztatott Éder Tamás. Kiemelte, tavaly év elején volt egy három hónap alatt lezajlott 25 százalékos árnövekedés az élő sertés nemzetközi piacán, majd ezt követően folyamatos árcsökkenés volt az év végéig.
Ezzel párhuzamosan az önköltségek az ismert folyamatok miatt jelentősen növekedtek; nőttek a takarmány-, az energiaárak és a bérek is. Az árak pedig a kereskedelmet is érintették – tette hozzá. Ugyanakkor, habár a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek sem drágultak tavaly, de mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, árrobbanás jön, hogy a gazdák ne veszteséggel adják tovább a sertést. A szakember elmondta, év végén már meg is kezdődött a korrekció, amely fél éven át még folytatódni fog, ettől pedig a polcon látható árak is nőnek majd 2022 első félévében. A várható növekedésről a szakember nem mondhatott semmit, ám azt megjegyezte, a 25-30 százalékos takarmánydrágulás szerinte úgy épül be az önköltségi árakba, hogy van egy „durva hüvelykujjszabály”, miszerint a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
10-ből 6 cég áremelést tervez
Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet áprilisi féléves vállalati konjunktúravizsgálatának…
Tovább olvasom >Több kérdést is felvet az Aldi ellen indított GVH-vizsgálat
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Aldi ellen, amely…
Tovább olvasom >Éder Tamás: jelentős veszteségeket halmoztak fel a hazai húsipari vállalatok
A magyar húsipar jelentős kihívásokkal küzd az utóbbi időben, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >