Drága a bárányhús, de egyre népszerűbb

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 12. 12:25

Közeleg a húsvét, és a hagyományos slágerek – a sonka és a tojás -mellett, sok magyar asztalán bárány is helyet kap. De mi áll a hazai bárányágazat mögött, mennyi hús fogy az ünnepek alatt, és milyen kihívásokkal néznek szembe a gazdák? A Hello Vidék magazin ezúttal Dr. Kukovics Sándorral, a Juh Terméktanács ügyvezető igazgatójával beszélgetett.

Gazdák és takarmányárak

A beszélgetés kezdetén a gazdák évet értékelése került terítékre. Dr. Kukovics Sándor rámutatott, hogy az energia és takarmányárak negatív hatással voltak a juhágazatra. Bár a szemes gabonapiac árai jelentős mértékben visszaestek, a bárányhizlaláshoz használt takarmányok árai magas szinten maradtak. A juhágazat erősen támogatásfüggő, és több kihívással szembesül: gondot jelent az állományok elaprózottsága, a kis egyenkénti nyájméret, a képzett munkaerő hiánya és az energiaárak elszabadulása.

Húsvéti fogyasztás és jelentős növekedés

A beszélgetés fókuszában a húsvéti fogyasztás állt. Dr. Kukovics Sándor elmondta, hogy a húsvéti szezon hagyományosan meghatározó az éves bárányértékesítésekben. A bárányhús fogyasztásának szezonja azonban már nem csak erre az időszakra koncentrálódik, hanem a turizmushoz is kötődik. A felméréseik szerint a húsvéti szezonban a fogyasztás az éves mennyiség 35-40%-át teszi ki.

Exportpiac és árak

A vágójuh exportpiacán érdekes helyzet alakult ki, mivel idén a Húsvét és a mohamedán Ramadán ünnepi időszak időben összecsúszik. Ennek hatására a két külön ünnep által okozott kereslet most egy hullámban jelenik meg a piacon. Emellett a korábbi húsvéti időpont és az élő vágóbárányok szállítási vége előtti testsúly elérésének nehézségei is árhatást gyakorolnak. A Vörös tenger környékén kialakult konfliktus miatt megnehezült az élőállatok szállítása a közel-keleti és az észak-afrikai országokba. Az árakat a nemzetközi kereslet határozza meg, ami a kereskedelmi cégek nagyobb szerepét erősíti a termelőkkel szemben. Az árak jelenleg karácsonyi szinten vannak, és a választási bárányok ára már most eléri a tavalyi karácsonyi szintet.

Hazai Fogyasztás és HORECA

A hazai fogyasztásra a COVID hatása és az egy főre jutó fogyasztás csökkenése is hatással volt. A HORECA kereslet visszaesése miatt az egy főre jutó hazai fogyasztás 2020-ra 0,24 kg-ra csökkent. A HORECA szektor részbeni magára találása azonban járul hozzá a fogyasztás növekedéséhez, és a jelenlegi becslések szerint 2024-ben az egy főre jutó fogyasztás elérheti ismét a 0,28 kg/fő/év szintet.

Bárányhús egészségügyi értéke és fenntarthatósága

Végül, a beszélgetés során Dr. Kukovics Sándor kiemelte a bárányhús egészségügyi előnyeit, például a magas fehérje- és alacsonyabb zsírtartalmat, valamint a kiváló ásványi anyagokat és vitamintartalmat. Rámutatott a bárányhús sokoldalú felhasználhatóságára, és kiemelte a juhtartás és bárányhús előállítás fenntarthatóságát, környezetmegóvó hatásait a más állatfajokkal való összehasonlításban.

A beszélgetés során Dr. Kukovics Sándor átfogó képet nyújtott a bárányágazatról, annak kihívásairól és a húsvéti szezon jelentőségéről a hazai és nemzetközi piacon.

Kapcsolódó cikkeink