Még nem bízunk a mobilfizetésben

Szerző: jungandrea Dátum: 2017. 09. 23. 15:35

Bár a mai okostelefonok többsége NFC-chippel van ellátva, ami lehetővé tenné a mobiltelefonnal való fizetést, még nagy a fogyasztói bizalmatlanság az ilyen tranzakciók biztonságával kapcsolatban.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2017 júliusában, a magyar lakosság körében végzett, reprezentatív felmérésében a válaszadók 25%-a nyilatkozott úgy, hogy szívesen fizetne a telefonjával a pénztáraknál. A korcsoportokon belüli arányokat tekintve kiemelkedik a 30–40 év közöttiek csoportja; őélnének leginkább a mobilfizetés lehetőségével (46%). 34%-os aránnyal őket a 30 alattiak követik, az új technológiára való nyitottság pedig az évek előrehaladtával egyre csökken. A 40 év fölöttiek mindössze 6%-a választaná ezt a fizetési módot. A bankkártya-tulajdonosok 43%-a fizetne a telefonjával is, akik pedig már használják a PayPass funkciót, azok közül 63% használná a mobilját is erre.

Nemzetközi szinten számos mobiltárca-megoldás létezik, Magyarországon azonban csupán az MKB, a Gránit Bank és az OTP Bank biztosít ilyen (nem teljes körű) megoldást. Azonban ahogy nő a lakosság bizalma a mobilfizetés irányába – aminek első lépcsőfoka a bankkártya és a PayPass funkció használatának terjedése – úgy nyílik majd folyamatosan egyre több lehetőség a mobilfizetési megoldásokra. //


 

Kapcsolódó cikkeink