Csomagoljuk zöldbe a világot!

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 06. 30. 10:43

Többéves kutatás-fejlesztés eredményeként hazánkban is terjed a Nyugat-Európában és a világ fejlettebb részein már évek óta népszerű lebomló és komposztálható BIO műanyag. Ez a megoldás a környezetvédelmi kihívásokra.

TM interjukhoz Miért nélkülözhetetlenek a csomagolóanyagok a mai rohanó világban?

Bauer Izabella - BS Plastic

Bauer Izabella
kereskedelmi vezető
BS Plastic

– A hagyományos polietilén alapanyagból készült reklámtáskák, tasakok és egyéb termékek már bebizonyították mindennapjaink során, hogy nemcsak megkönnyítik életünket, hanem segítenek a higiénia megőrzésében, és az élelmiszerek eltarthatóságának növelésében is nagy szerepet játszanak, ezzel csökkentve a magas szintű élelmiszer-pazarlást. Továbbá a csomagolás védi a terméket és informálja a fogyasztót.

TM interjukhoz Milyen alternatívát tud ajánlani a hagyományos csomagolás mellett?

– A környezetvédelem kapcsán kibontakozó új kihívásokra reagálnia kellett az iparnak. Mindennek a kulcsa a tudatos felhasználás, a szelektív hulladékgyűjtés vagy a hagyományos alapanyagból készült termék helyett BIO csomagolóanyaggal helyettesítés azokon a területeken, ahol erre van lehetőség. A lebomló alapanyag kukoricakeményítőből vagy más keményítőből készült polimer, megújuló, fenntartható forrásból, amely hasonló tulajdonságokkal bír, mint a polietilén alapú.

TM interjukhoz Mi ad garanciát a lebomlásra?

– Világszerte a legelismertebb tanúsító intézmény, a TÜV Austria és az általuk elvégzett bomlási vizsgálatok adnak nekünk és a vásárlóknak garanciát a lebomlásra/komposztálódásra. Ők egyértelműen jelzik, hogy otthoni vagy ipari komposztálásra alkalmas a termék. Ezt természetesen mi fel is tüntetjük a termékeken, hogy a tudatos vásárlók könnyebben kiigazodjanak.

TM interjukhoz Keletkezik bármilyen káros anyag a lebomlás során?

– A lebomlás során a bioműanyag a környezetre semleges összetevőkre esik szét, és nem mikroműanyagokra, ahogyan azt a témában kevésbé járatos újságcikkek említik. A komposztálás során viszont értékes biomassza keletkezik belőle! Azt fontos tudnunk, hogy az elásás nem komposztálás! Ehhez megfelelő körülményre van szükségünk, úgymint mikrobákra, oxigénre, nedvességre, megfelelő hőmérsékletre és természetesen időre (kb. fél év). Ez az OK compost Home esetében már a hagyományos házi komposztban teljesül.

TM interjukhoz Milyen hatással van a járvány a csomagolóanyag-iparra?

– A jelenlegi COVID-19 járvány is azt bizonyítja, hogy a személyes és az élelmiszer-higiéniára is jobban kell figyelnünk. Nem fog működni a jövőben, hogy otthonról hozott szállító-tároló edényeket használjunk az üzletekben. Érezhetően megnövekedett a kereslet a higiénikus, egyszer használatos csomagolóanyagokra, mely pozitív előnyeivel nem tud versenyezni sem a papír, sem pedig a szövött táska. Használjuk hát tudatosan, reális igényeket számon tartva, szigorúan szelektíven gyűjtve, és ahol lehet, ott BIO alapanyagból gyártva ezt az emberiség számára nélkülözhetetlen termékcsaládot. (x)