Jól kezdett a kiskereskedelem Csehországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 03. 13. 11:05

Januárban éves összehasonlításban 4,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban. Decemberben ez a mutató szintén 4,9 százalék volt – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

Csehországban 2014 júniusa óta folyamatosan növekszik a kiskereskedelmi forgalom. Januárban a legnagyobb növekedést ismét az internetes üzletek forgalmában mutatták ki.
Az internetes boltok forgalma éves szinten 16,9 százalékkal, a háztartási cikkeké pedig 11,8 százalékkal emelkedett januárban – közölte Marie Bousková, a statisztikai hivatal szakigazgatója. Kétszámjegyű – tízszázalékos – növekedést ért el a számítástechnikai cikkek forgalma is.
Az iparcikkek forgalma 7,3 százalékkal, az élelmiszereké 2,3 százalékkal, az üzemanyagoké pedig 1,1 százalékkal emelkedett. Az autóeladásokat és a szervizeket Csehországban nem számítják be a kiskereskedelembe. Bousková kérdésre válaszolva elmondta, hogy az autóeladások és az autószervizek forgalma januárban éves szinten 5,2 százalékkal csökkent.
A szabadidőre, a sportfelszerelésekre fordított összeg 8 százalékkal volt alacsonyabb. „Valószínű, hogy ez a szokatlanul meleg időjárás következménye, ami nem kedvez a téli sportoknak” – jegyezte meg a szakigazgató. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink