Csehországban gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 03. 14. 11:05

Januárban 8,2 százalékra gyorsult a decemberi 4,6 százalékról a kiskereskedelmi forgalom éve szintű növekedése Csehországban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) csütörtökön Prágában.

A statisztikusok szerint az ipari fogyasztási cikkek, az élelmiszertermékek és az üzemanyagok forgalma egyaránt növekedett.
Az ipari fogyasztási cikkek forgalma éves összehasonlításban 12 százalékkal emelkedett idén januárban, az élelmiszertermékeké 3,5 százalékkal, az üzemanyagoké pedig 7,5 százalékkal emelkedett – mutatott rá a CSÚ.
Hasonlóan a korábbi hónapokhoz az internetes kiskereskedelmi forgalom éves szintű növekedése 23,8 százalék volt, messze meghaladva a más szektorokban kimutatott növekedést. A legnagyobb mértékben a számítógépek és kommunikációs eszközök forgalma növekedett, 30,6 százalékkal. A háztartási berendezések forgalma 18,3 százalékkal emelkedett.
Havi szinten a kiskereskedelmi forgalom növekedése – amelybe két éve nem számítják bele a gépkocsieladásokat – 0,8 százalékos volt. Ebben a relációban az élelmiszertermékek forgalma 2,3 százalékkal, az iparcikkeké 1,5 százalékkal, az üzemanyagoké pedig 0,4 százalékkal emelkedett.
Januárban az építőipar teljesítménye éves összehasonlításban 33,6 százalékkal növekedett. A CSÚ szerint ez nagymértékben a kedvező időjárásnak köszönhető. Az ipar éves szintű növekedése januárban 5,5 százalékos volt. (MTI, Kokes János)

Kapcsolódó cikkeink