Borból is szépen fogy az ünnepek alatt
A Varga Pincészet szerint a karácsony a hazai pincészetek számára is nagy jelentőséggel bír. Ezekben a hetekben jóval több palack kerül a kosarakba, mint máskor, ezért előfordul, hogy a borászat badacsonyörsi telephelyén naponta 150 ezer üveget rakodnak a kamionokra. Ilyenkor érzékelhetően a drágább borok javára billen a mérleg, de nincs jelentős változás a fehér, a vörös és rozé fogyasztásának ünnepi arányaiban, körülbelül egyforma az érdeklődés irántuk egész évben. Varga Péter azt ajánlja, hogy hasonlóan a jó fröccshöz, a forraltbor készítésnél is figyeljünk a bor megválasztására.
„Ebben az időszakban előfordul, hogy több mint 150 ezer palack bort szállítunk el naponta a badacsonyörsi telephelyünkről, ez három-négyszerese a szokásos mennyiségnek. Nálunk ráadásul az ünnepi értékesítés 75-80 százaléka a szenteste előtti 8-10 napra koncentrálódik. Ilyenkor szoktak a legkelendőbbek lenni a felsőbb árkategóriás Aranymetszés családunk díjnyertes tagjai, vagy a késői szüretelésű Royal Hárslevelűnk. Tavaly csak decemberben 1,5 millió palack bort értékesítettünk idehaza, ami valamennyi hónap között magasan a legerősebbnek számít, most még ennél is nagyobb mennyiségben bízunk” – összegzi a tapasztalatokat Varga Máté, a Varga Pincészet kereskedelemért felelős tulajdonosa.
A Badacsonyi, Egri és Tokaj-hegyaljai Borvidékeken termelő Varga család az idei évben eddig 13,5 millió palack bort érétkesített, 11 százalékkal többet, mint tavaly. A forgalom év végi felfutása miatt is rekord eladásra, kb. 15,2 millió üvegre számítanak 2017-ben.
„Az ünnepi fogások elmaradhatatlan kísérői a Varga Pincészet három bordeaux-i aranyérmes bora” – ajánlja Varga Péter
Aranymetszés Szürkebarát: töppedt szőlőből készülő édes nedű a Badacsonyi Borvidék leghíresebb fajtája, a libamájból készült fogások méltó kísérője.
Irsai Olivér: az illatos borok királya Magyarországon és talán az egész világon, aperitifként vagy fűszeres levesekhez, halászléhez ajánljuk.
Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling: késői szüretelésű száraz fehérbor íz dimanikája miatt jó kísérője lehet húsos ételeknek, így például a töltött káposztának is.
„És természetesen a rozék – folytatja Varga Péter, amelyek az idei Miklós-napi Országos Rozé Borversenyen három aranyérmet hoztak pincészetünknek. Minden fogáshoz jó választásnak tartom valamennyit, különösen, ha csak egy palack bort akarunk kibontani. A borkülönlegességek mellett a forraltbornál is fontos, hogy megfelelő minőséget válasszunk, ugyanis a kellemes ízhatást a bor fogja leginkább meghatározni. Ennek megfelelően a félédes vagy édes borokat részesítsük előnyben, ehhez a legjobb választás a Töpszli, ami késői szüretelésű. természetes édes vörösborunk, illatában és ízében a sherrys jelleg dominál, érdekesen párosulva a meggy és utóízében a csokoládé ízérzetével.”
Kapcsolódó cikkeink
Sulyok Tamás: kiváló borászok nélkül nem születnének minőségi borok
Kiváló borászok nélkül a legősibb szőlőfajtákból és a legkedvezőbb évjáratok…
Tovább olvasom >Szent György-hegyi bornapok: apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a természeti környezetben fejleszteni
Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani,…
Tovább olvasom >Borok Badacsonyból
A Badacsonyi borvidék márciusban már tizenharmadik alkalommal költözött a budapesti…
Tovább olvasom >További cikkeink
BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >Ezekből a RevoCupokból ihatunk idén
Több mint 400 mű érkezett a VÍZió nevű grafikai pályázatra,…
Tovább olvasom >Szendvicshozzávalókból tankolunk fel leginkább
Pékáru, felvágott, sonka, szalámi és valamilyen kence – ezeket az…
Tovább olvasom >