Bíró Lajos: előtérbe kerülhet a jó minőségű „street food”, de azon az áron lesz, mint most a középkategóriás éttermek
Az életműdíjas séf szerint a következő hónapokban dől el, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet hogyan alakítja át itthon a felső és középkategóriás vendéglátást.

Jön fel a street food
Két évtizeddel az után, hogy teljesen átformálta a fine diningot, bezár jelenlegi formájában a világ legjobb éttermének tartott, három Michelin-csillagos dán étterem, a Noma. A hírek szerint 2024 végéig befejezik az eddig megszokott kiszolgálást, és új ételek, termékek fejlesztését végzik majd. Korábban is zártak már be hónapokra „feltöltődni” – kommentálta a hírt az InfoRádióban Bíró Lajos, a 21 A Magyar Vendéglő kreatív séfje.
Az ismert séf szerint a fine dining fölött sokan kongatják a vészharangot, de szerinte egy szűk réteg ezután is fogja szeretni, de nem olyan széles skálában, mint eddig. Budapesten szerinte nincs olyan sok fine dining étterem, hogy azt a turizmus és a főváros ne tudná megtartani. A középkategóriás vendéglőbe járó vendégek ezután is szeretnének majd étteremben enni, de eggyel lejjebb fognak lépni.
„Előtérbe kerülhet a jó minőségű „street food”, de azon az áron lesz, mint most a középkategóriás éttermek”
– Bíró Lajos szerint az éttermeket egyszerre sújtja a rezsiköltség és az alapanyagárak emelkedése, valamint a munkaerőhiány.
„Az őszre legalább az irányt kellene látni, de addig még rengeteg dolog változhat. Nagyon képlékeny világban élünk, senki sem látja az alagút végét. Ez van, ezzel kell főznünk”
– mondta a séf, és hozzátette, a szó szoros értelmében, mert annak is megvan a veszélye, hogy egyes éttermek a rosszabb minőségű alapanyagokra térnek át, ezzel azonban el fogják veszíteni a vendéget. Bíró Lajos azt is hangsúlyozta, hogy az ár-érték arány a következő időszakban még inkább előtérbe kerül.
Kapcsolódó cikkeink
Ízek csúcsa: ennyibe kerül ma egy fine dining vacsora Magyarországon
A 2025-ös Dining Guide Év Étterme díját az őrségi Pajta…
Tovább olvasom >Új piacot talált a hazai food truck scéna
Új piacot keres a hazai food truck scéna, ezért idén…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Visit Hungary: már több mint 10 millió turista érkezett az országba
Idén július 23-án lépte túl a vendégek száma a 10…
Tovább olvasom >K&H: a szolgáltató szektor lendülete némileg ellensúlyozza az ipar akadozását
“A GKI frissen publikált konjunktúraindexe 2 ponttal csökkent a legutóbbi…
Tovább olvasom >