BioFach: magyar látogatók a top 10-ben

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 11. 28. 08:00

A magyarok a nemzetközi átlaghoz képest jobban érdeklődnek a biopiac lehetőségei iránt.Legalábbis a nürnbergi BioFach szakvásár látogatói statisztikája szerint. A legutóbbi rendezvényen 530 magyart regisztráltak, és ezzel benne vagyunk a top 10-ben, a 112 ország rangsorában. Többek között erre is felhívta a figyelmet Petra Trommer, a BioFach sajtófőnöke budapesti sajtótájékoztatóján, október végén.
Jövőre Nürnbergbe, február 21–24. között 2600 kiállítót várnak, köztük 30 magyar céget.
Jelenleg a bioélelmiszerek forgalmát egy angol piackutató vállalat 40 milliárd USA-dollárra becsüli, és 2010-re már 60 milliárdot jelez előre – jelentette be Kai Kreuzer, a BioFach szakmai tanácsadója. – A fellendülést a nagy országokban tapasztalható, 15 százaléknál nagyobb növekedési ütem okozza. Nagy-Britanniában 22 százalék az éves növekedés, az USA-ban 21, Németországban 17.
Magyarországon 123 ezer hektáron folyik bioélelmiszer-termelés. Ez a mezőgazdasági művelés alatt álló terület 3 százaléka. Csehországban ez az arány 6, Lengyelországban 1 százalék.
Mennyivel drágább a bioélelmiszer, mint a többi? A nagyobb országokban, ahol sokféle termékből forgalmaznak nagy mennyiségeket, kisebb az árkülönbség. Például Németországban a diszkontok is ráálltak a biovonalra, így ott az árak ér­zé­kel­hetően csökkennek. A kisebb piacokon viszont jelentősebb eltérések tapasztalhatók.
A budapesti sajtótájékoztatón a biotermékekkel foglalkozó szlovák és osztrák újságírók is részt vettek.

Kapcsolódó cikkeink