Betiltották a Csíki Sör Eredeti Székely Medve Trutyiját

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 16. 09:36

A nagyösszegű büntetés mellett az Eredeti Székely Medve Trutyi néven forgalmazott medveszarkonzerv kereskedelmi forgalomból való kivonására is javaslatot tett a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság – mondta el a hatóság vezetője, Mircea Diacon a sepsiszentgyörgyi We Radiónak. Diacon szerint az ezzel kapcsolatos döntés már a következő napokban is megszülethet, és amennyiben a gyártó vállalat nem alkalmazza a hatósági eljárás során megszületett határozatot, akkor tevékenységének akár a 6 hónapig terjedő felfüggesztését is kockáztatja.

Nem szabad árulni hamarosan

A Hargita megyében bejegyzett Xindex Eco Kft.-t 40 ezer lejes (körülbelül 8200 eurós) pénzbírsággal büntette a fogyasztóvédelem megtévesztő kereskedelmi gyakorlatért. A fogyasztóvédelmi hatóság vezetője csütörtöki nyilatkozatában elmondta, hogy a málnási munkaponttal rendelkező, de Csíkszentmártonban bejegyzett Xindex Eco Kft.-t a termék gyártásáért büntették. A terméket a Csíki Sört gyártó, Csíkszentsimonban bejegyzett Lixid Project Kft. forgalmazza, és ugyan a Hargita megyei fogyasztóvédelem ennél a cégnél is ellenőrzést tartott, őket nem büntették, mivel nem ők gyártják a terméket.

„A bírságot kedden szabtuk ki, és a gyártó vállalat, a Xindex Eco Kft. kapja, mert a Csíki Sör és Csíki Csipszet gyártó Lixid Project ezeket a termékeket csak forgalmazta. Tavaly találtuk a piacon ezeket a konzerveket Kézdivásárhelyen és Torján, bejelentést tettünk a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóságnál is, ők ellenőrizték a Lixid Project nevű céget is, de megállapították, hogy nem ők a gyártók, hanem a Kovászna megyei Málnásban munkaponttal rendelkező Xindex Eco. Az ügy így visszakerült hozzánk. Kértünk dokumentumokat, nem tartott sokat, amíg megkaptuk ezeket, de kedden kiszabtuk a bírságot”

– magyarázta Diacon.

Kapcsolódó cikkeink