Benedek Zsófia: a lokalizáció nem feltétlenül jár automatikusan a környezeti fenntarthatósággal
Benedek Zsófia biológus, közgazdász a Magyar Tudományos Akadémia tudományünnepén rávilágított a helyi élelmiszerek szerepére a fenntartható élelmiszer-termelésben.

Hatékonyabbá kell tenni a kiszállítást
Az előadásban Benedek Zsófia kritikusan szemléli a helyi élelmiszerek fenntarthatóságát, kiemelve, hogy a lokalizáció nem feltétlenül jár automatikusan a környezeti fenntarthatósággal. Példaként felhozza a termelői piacokat, amelyekre sokan úgy tekintenek, mint a fenntartható vásárlás egyik legjobb formájára. Azonban rámutat, hogy a piacokra mind a fogyasztók, mind a termelők sokszor hosszú utakat tesznek meg, ami növeli a környezetterhelést.
Benedek hangsúlyozza, hogy egy hatékony házhoz szállítási rendszer akár 70 százalékkal is csökkentheti a szállítási kibocsátást. Példaként említi, hogy egy hosszú szállítási láncban kevesebb kibocsátás keletkezhet, mint ha valaki saját autóval utazik a piacra és onnan haza.
Az előadó rámutat arra is, hogy a helyi élelmiszerek ökológiai lábnyomának csupán mintegy 10 százalékát teszi ki a szállítás. Ez a szám tovább csökkenthető, például a csomagolás környezetkímélőbbé tétele révén, különösen a rövid ellátási láncokban.
A helyi élelmiszerek fogalmának értelmezése is gyakran vitatott. Benedek kérdéseket vet fel: Meddig nevezhető egy élelmiszer helyinek? Milyen távolságot tekinthetünk rövid ellátási láncnak? Ezekre a kérdésekre nincs egységes válasz, de fontos szempont lehet az, hogy az élelmiszerek előállításához használt inputok (pl. műtrágya, vetőmag) mennyire helyi eredetűek.
Az előadás végén Benedek kitér a bevásárlóközösségekre is, mint rövid ellátási láncokra. Ezek a közösségek nagy fenntarthatósági potenciállal rendelkeznek, mivel közvetlen kapcsolatot építenek ki a termelőkkel, és a fogyasztók kontrollt gyakorolhatnak a beszállítók felett. A bevásárlóközösségek általában egy bizonyos termékpaletta köré szerveződnek, és így hatékonyan tudják kezelni az áruk kiszállítását, mivel a termelőknek mindig van piacuk.
Benedek összefoglalva elmondja, hogy bár a helyi élelmiszerek népszerűsége nőtt az utóbbi években, és a Covid és az élelmiszer-infláció is növelte a keresletet, a helyi termelői piacok eladásai stagnálnak. A kiskereskedelmi láncok térnyerése továbbra is folyamatos, és a kistermelők számának drámai csökkenése már élelmezésbiztonsági kérdéseket vet fel.
Kapcsolódó cikkeink
Hét bor viselheti egy éven keresztül „Az MTA Bora 2015” címet
Negyvenöt hazai pincészet és borászat 110 bora vett részt a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Íme 2024 legfontosabb digitalizációs trendjei
Jövőre várhatóan tovább gyorsulnak a vállalati digitalizációs törekvések, az előrejelzések…
Tovább olvasom >Így zajlik a karácsonyi készülődés a PENNY-vel
Még emlékezetesebbé szeretné tenni a PENNY a karácsonyi készülődés időszakát:…
Tovább olvasom >ProWein 2023: Az ágazat vezető szakvására sikerrel teljesítette a várakozásokat
A minden résztvevői csoportnál egyöntetűen kimagasló értékelésével és jelentős nemzetközi…
Tovább olvasom >