Benedek Zsófia: a lokalizáció nem feltétlenül jár automatikusan a környezeti fenntarthatósággal

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 11. 20. 11:53

Benedek Zsófia biológus, közgazdász a Magyar Tudományos Akadémia tudományünnepén rávilágított a helyi élelmiszerek szerepére a fenntartható élelmiszer-termelésben.

Hatékonyabbá kell tenni a kiszállítást

Az előadásban Benedek Zsófia kritikusan szemléli a helyi élelmiszerek fenntarthatóságát, kiemelve, hogy a lokalizáció nem feltétlenül jár automatikusan a környezeti fenntarthatósággal. Példaként felhozza a termelői piacokat, amelyekre sokan úgy tekintenek, mint a fenntartható vásárlás egyik legjobb formájára. Azonban rámutat, hogy a piacokra mind a fogyasztók, mind a termelők sokszor hosszú utakat tesznek meg, ami növeli a környezetterhelést.

Benedek hangsúlyozza, hogy egy hatékony házhoz szállítási rendszer akár 70 százalékkal is csökkentheti a szállítási kibocsátást. Példaként említi, hogy egy hosszú szállítási láncban kevesebb kibocsátás keletkezhet, mint ha valaki saját autóval utazik a piacra és onnan haza.

Az előadó rámutat arra is, hogy a helyi élelmiszerek ökológiai lábnyomának csupán mintegy 10 százalékát teszi ki a szállítás. Ez a szám tovább csökkenthető, például a csomagolás környezetkímélőbbé tétele révén, különösen a rövid ellátási láncokban.

A helyi élelmiszerek fogalmának értelmezése is gyakran vitatott. Benedek kérdéseket vet fel: Meddig nevezhető egy élelmiszer helyinek? Milyen távolságot tekinthetünk rövid ellátási láncnak? Ezekre a kérdésekre nincs egységes válasz, de fontos szempont lehet az, hogy az élelmiszerek előállításához használt inputok (pl. műtrágya, vetőmag) mennyire helyi eredetűek.

Az előadás végén Benedek kitér a bevásárlóközösségekre is, mint rövid ellátási láncokra. Ezek a közösségek nagy fenntarthatósági potenciállal rendelkeznek, mivel közvetlen kapcsolatot építenek ki a termelőkkel, és a fogyasztók kontrollt gyakorolhatnak a beszállítók felett. A bevásárlóközösségek általában egy bizonyos termékpaletta köré szerveződnek, és így hatékonyan tudják kezelni az áruk kiszállítását, mivel a termelőknek mindig van piacuk.

Benedek összefoglalva elmondja, hogy bár a helyi élelmiszerek népszerűsége nőtt az utóbbi években, és a Covid és az élelmiszer-infláció is növelte a keresletet, a helyi termelői piacok eladásai stagnálnak. A kiskereskedelmi láncok térnyerése továbbra is folyamatos, és a kistermelők számának drámai csökkenése már élelmezésbiztonsági kérdéseket vet fel.

Kapcsolódó cikkeink