Bemutatták Debrecen idei borait
Debrecen sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye 2015 óta a város borainak kiválasztása – közölték a szervezők az idei borokat bemutató sajtótájékoztatón.

Idén is kiválasztották Debrecen legjobb borait
Bár a város nem a magyar borok fellegvára, de évszázados kapcsolat fűzi a bortermeléshez, szőlőgazdálkodáshoz – utalt Debrecen kulturális alpolgármestere arra, hogy a közeli Érmelléket évszázadokon keresztül a város szőlőskertjeként emlegettek.
„Közös missziónk Debrecen borkultúrájának emelése, és a magyar borkultúra népszerűsítése” – tette hozzá Puskás István (Fidesz-KDNP).
Gődény Gábor, a VisitDebrecen Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a város borszelekciójával egyre több helyi étteremben találkozhatnak a fogyasztók, de megismerkedhetnek velük olyan nyári rendezvényeken, mint a bor- és dzsesszfesztivál, vagy a gourmet-fesztivál.
Kovács Pál, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, a Borászok Barátja, a Debreceni Borozó lapkiadója bejelentette: az első körös tesztelésben a Debreceni Borozó borászokból és borszakírókból álló testülete 15 borvidék, 86 pincészetének 426 borát bírálta.
Az ekkor legtöbb pontot szerző 22 pincészet 96 bora közül választották ki vak kóstolással – a bírálók csak számokkal ellátott borokat kóstoltak – hét kategóriában Debrecen idei borait.
Prémium fehér és vörös, illetve édes fehér kategóriában Debrecen város bora lett 2022-ben a Thummerer Pincészet Egri Chardonnay 2019-es bora (Egri borvidék, Noszvaj); a Takler Borbirtok Primarius Syrah 2018-as bora (Szekszárdi borvidék, Decs), és a Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2017-es évjáratú bora (Tokaji borvidék, Tarcal).
A klasszikus fehér, vörös és rozé kategóriában az év idei debreceni bora lett a Koch Borászat Koch Hajós-Bajai Chardonnay 2020-as évjáratú bora (Hajós-Bajai borvidék (Borota); a Hárs Családi Biopincészet Cabernet Franc 2019-es évjáratú bora (Pécsi borvidék, Szajk), illetve a Szentpéteri Borpince Néró Rosé 2021-es válogatása (Kunsági borvidék, Kiskőrös).
Debrecen idei pezsgője a Molnár és Fiai Pincészet Zöldveltelini Brut fehér pezsgő, 2018 (Mátrai borvidék, Abasár).
A díjazott borászatok képviselői az év bora tanúsítványokat a sajtótájékoztató keretében vették át Puskás Istvántól és Kovács Páltól. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Megvan az eredmény, kiderült ki Az Év Bortermelője
2023. december 6-án 12 órakor, a FELIX Kitchen & Bar-ban,…
Tovább olvasom >Jó borok, nyomasztó mellékízek!
Nehéz gazdasági helyzet, az értékesítésben nem érvényesíthető költségnövekedés, csökkenő fogyasztás…
Tovább olvasom >NATARA borcsalád
Megérkezett a WH Borászat legújabb bormárkája, a NATARA, amely már…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy István: jelenleg 89 hungarikum van, amire büszkék vagyunk
Amikor a világban újra érték- és identitásválság tombol, mi büszkék…
Tovább olvasom >Teltház az év beauty eseményén
Három nap alatt telt be a 2000 fős előregisztráció a Rossmann…
Tovább olvasom >Egymás után ötödször aranyérmes a Hungaria Rosé Extra Dry, sőt, a legszűkebb elit közé is beválasztották
Hatalmas bravúrt ért el a Hungaria Rosé Extra Dry Franciaországban!…
Tovább olvasom >