Babfesztivált rendeznek a hétvégén Monokon
Babos ételkülönlegességeket kóstolhatnak és ősi szakmákat űző mesteremberekkel is találkozhatnak azok, akik a hétvégén a monoki babfesztiválra látogatnak.
A rendezvény középpontjában a gasztronómia áll, ezen belül is a bab, amelynek a régi korokban sokkal nagyobb szerepe volt az étkezésben, mint manapság.
A szervezők ígérik: lesz nápolyi paradicsomos bableves és mexikói chilis bab, Jókai-bableves és babos-rétes, babfőzelék sült hagymával, sólet és többféle babsaláta, babbal töltött fűszeres rakott káposzta, füstölthalas babgulyás, amelynek receptje Lévai Ferenc haltermelő nevéhez fűződik. Ő lesz egyébként a zsűri egyik tagja a szombat délelőtti főzőversenynek, ahová az előzetes jelentkezések alapján több tucat csapatot várnak.
A szervezők összegzése felidézi: kevesebben tudják, hogy a ma termelt, kedvelt babfajták Amerikából származnak és a 16. században terjedtek el Európában, Magyarországra Nápoly érintésével hozták be a babot.
A monoki babfesztivál egy népmesének, a Monoki bablevesnek köszönheti létrejöttét, a fáma szerint az álruhás Mátyás király egy vadászata során bablevest evett Monokon, az étekért pedig diónyi arannyal fizetett.
A gasztronómia mellett népi mesterségek művelőivel, fazekasokkal, kovácsokkal, kádárokkal, gyékényfonókkal és fafaragókkal egyaránt találkozhatnak a Monokra látogatók, akiket számos zenei program is szórakoztat majd.
A fesztivál részletes programja a település honlapján, a www.monok.hu oldalon olvasható. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Szent György-hegyi bornapok: apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a természeti környezetben fejleszteni
Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani,…
Tovább olvasom >A Bocuse d’Or főtámogatója
A támogatási megállapodás megújításának köszönhetően 2027-ig biztosan a METRO a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szendvicshozzávalókból tankolunk fel leginkább
Pékáru, felvágott, sonka, szalámi és valamilyen kence – ezeket az…
Tovább olvasom >Elindult az Eisberg egészségtudatos táplálkozásra ösztönző kampánya
Naponta legalább öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene fogyasztanunk az…
Tovább olvasom >BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >