Az utolsó morzsáig
Micsoda boldogság, amikor a pékségből frissen sült, még forró, illatozó pékáruval térhetünk haza! Vagy ki sem bírjuk, és még útközben beleharapunk. Legyen kifli, zsemle, kakaóscsiga vagy lekváros bukta, mindenkinek van kedvence.

(Fotó: Pixabay)
A pékáru a mindennapjaink része. A diétában is nehéz kikerülni, hiszen, ha nagyon rohanunk, de már kopog a szemünk az éhségtől, tökéletes szolgálatot tehet egy pogácsa vagy az örök kedvenc kakaóscsiga. Még akkor is, ha csak a közepét esszük meg. A KMÉ a pékáruk között is keresi a kiemelkedőt. Hamarosan lesz kiváló vajaskifli és vajjal készült édes/sós foszlós kalács is.
A pékek többek között a zsiradéktartalmuk alapján különböztetik meg a pékárukat
Készülhetnek vizes, tejes, dúsított, tojásos, omlós vagy leveles tésztából is. Ráadásul, ma már számtalan alternatíva létezik arra, ha a pékáruért rajongunk, de a fehér liszttért már kevésbé. Tönköly, graham, zabpehely, teljes kiőrlésű… a sor végtelen. Nem hiába, szükség is van egészségesebb verziókra, hiszen a kenyér és a pékáru a magyar kultúra része. Lehet egyáltalán pörköltet enni anélkül, hogy beletunkolnánk a kenyerünket a szaftba? Ünnepelt már valaki húsvétot foszlós, vajas kalács nélkül?
Egy szép, kerek, ropogós kenyér önmagában is lehet az asztal dísze, az otthon jelképe
Az életet, a megélhetést szimbolizálja, amit az augusztus 20-ai állami ünnepen a nemzeti színű szalaggal átkötözött kenyérrel fejezünk ki. A kenyér minden pékáru atyja. De másnap az élménynek már nyoma sincs. A zacskóban felejtett, szomorú kenyérke, fél kifli már nem az igazi. És ha így nem esszük már meg, sajnos minden bizonnyal a kukában landol majd. Pedig csak pár apróságot kell betartanunk és máris többet tehetünk a mindennapi pékáruinkért. Ha friss, még meleg pékárut viszünk haza, mindenképpen vegyük ki a műanyag zacskóból, mert a nedvesség miatt könnyen megpenészedhet. Tároljuk inkább vászon konyharuhában vagy vászonzsákban. Egyrészt, mert környezetbarátabb, mint a nejlonzacskó, másrészt tovább megőrzi frissességét a pékáru. Arra azonban figyeljünk, hogy ezeket mindig illatmentes mosószerrel mossuk, különben könnyen virágos rét ízű lehet a zsemlénk.
Már speciálisan, erre a célra kapható, akár méhviaszos kendőket, zsákokat is használhatunk
Sokan tárolják hűtőszekrényben is a kenyeret, de ez nem tanácsos, igaz, nem megy olyan hamar tönkre, de hamar elveszítheti víztartalmát és az íze sem ugyanolyan. Jó megoldás azonban a fagyasztás. Csak arra figyeljünk, hogy tökéletesen zárható zacskóba vagy tárolóba tegyük. Amikor fogyasztani szeretnénk, csak vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk kiolvadni. Vagy tegyük be még fagyosan előmelegített sütőbe, olyan lesz, mintha akkor sült volna. Az pedig a non plus ultra, ha ezeket otthon, a saját konyhánkban is el tudjuk készíteni, mert még a szomszédok is összefutnak a friss pékáru illattól, ami a MI lakásunkból árad.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: Köszönettel tartozunk a gazdáknak az életet adó búzáért és a belőle készülő kenyérért
A gazdák szorgalmának, kitartásának és elhivatott munkájának köszönhetően kerülhet az…
Tovább olvasom >„Deluxe” kenyerek a Lidlben: szintet lép a diszkontlánc prémium stratégiája Lengyelországban
Új szintre emeli pékáru-kínálatát a Lidl Lengyelországban, ahol a prémium…
Tovább olvasom >Magyar hagyományokkal és mediterrán életérzéssel találkozhatunk az Ország kenyere és Innovatív kenyere díj győzteseinél
Izgalmas eredménnyel zárult a XIV. Szent István Napi Kenyérverseny: 2025-ben…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: az előző év azonos időszakához mérten 4,9, májushoz képest 1,2 százalékkal mérséklődött az ipari termelés júniusban
2025 júniusában az ipari termelés volumene 4,9 százalékkal elmaradt az…
Tovább olvasom >MBH gyorselemzés: Továbbra is visszafogott az ipar teljesítménye
Az ipar továbbra is gyenge számokat produkál: júniusban az ipari…
Tovább olvasom >AI és fenntarthatóság lehetnek a középvállalatok kitörési pontjai a bizonytalanság idején
A Grant Thornton International Business Report (IBR) legfrissebb adatai szerint…
Tovább olvasom >