Az USA-ban már drágább a benzin, mint a sör

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 06. 10. 11:55

A globális energiaválság miatt sosem látott magasságba került a Egyesült Államokban az üzemanyag ára. A benzin gallononkénti átlagára elérte az 5 dollárt és szakértők szerint a következő hetekben eléri a 5,50 dollárt is.

A Moody’s arról ír, hogy két forgatókönyv is van az üzemanyagár alakulásával kapcsolatban. Az egyik az optimista előrejelzések szerint az energiaárak emelkedése hamarosan eléri a csúcsot, ami azt jelentené, hogy a benzin drágulás is megállhat, akár még csökkenés is jöhet.

A pesszimista előrejelzések viszont arról szólnak, hogy ez az 5 dolláros ár még csak a jéghegy csúcsa.

Abban az esetben, ha a kitermelő országok nem tudnak több fosszilis energiahordozót a piacra önteni a globális energiaválság nem oldódik meg és az üzemanyagár tovább fog emelkedni. Ebben az esetben nincs kizárva, hogy

az idei év második felében egy gallon benzinért a tengerentúlon akár 6 vagy 7 dollárt is elkérhetnek majd.

Ez már az a szint, ami átlépné a pszichológiai küszöböt és erősen befolyásolná a fogyasztói hangulatot, ami az egész gazdaságba átgyűrűzhet. Amennyiben a 6 dolláros gallononkénti ár megvalósul az 0,4 százalékponttal csökkentheti az Egyesült Államok GDP növekedését a harmadik negyedévben. Ez azt jelenti, hogy a tervezett 3,6 százalék helyett csak 3,2 százalékkal bővülne az ország gazdasága. Az idei utolsó negyedévben viszont már 1,2 százalékkal is visszafoghatják a benzinárak a növekedési ütemet.

A cikk itt folytatódik…

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink