Az új ízeket és egészséges termékeket keresik a gabonapehely-vásárlók

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 03. 27. 08:47

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a fogyasztók az új ízeket keresik, és egyre fontosabb szerepet kapnak a különböző „mentes” termékek is.

A cikk a Trade magazin 2024/4. lapszámában olvasható.

Az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a gabonapelyhek összetétele: csökkent a szénhidrát-, a cukor- és sótartalmuk, míg a fehérje-, zsír- és rosttartalom emelkedett. A hazánkban korábban kevéssé ismert granola ma már keresettebb, mint a müzli – főleg a fiatalabb korosztály körében, de a zabkásák és fehérjeszeletek is egyre népszerűbbek.

A NAK piaci körképe szerint a polcokon kisebb arányban vannak jelen a hazai gyártók. A kisebb magyar gyártók termékei csupán néhány áruházlánc kínálatában elérhetők, ugyanakkor egyre több magyar müzli jelenik meg például a drogériákban. Az online értékesítés is új utakat nyitott meg a hazai gyártók előtt, a kisebb cégek az eladott mennyiség 10–30%-át az online térben értékesítik.

Az ágazat szereplői számára a hazai piacon korlátozottak a növekedési lehetőségek, potenciált az exportpiacokon látnak a gyártók. A versenyképesség alapját az innováció, a folyamatos termékfejlesztés és a technológiai megújulás jelenti a hazai gyártók számára. //

Kapcsolódó cikkeink