Az őshonos állatok húsa is megjelenhet a közétkeztetésben

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 17. 11:54

A közétkeztetésben is meg kellene jelenniük az őshonos állatok húsának – hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A mostani uniós költségvetési ciklusban több forrás juthat az őshonos állatokra, főként a szürkemarhára, a mangalica sertésre és a rackajuhra.

mangalica

Nagyobb támogatásra számíthatnak a következő években az őshonos állatokat tartók, hogy növelhessék állományaikat – jelentette ki az MTI szerint Fazekas Sándor egy apaji szakmai tanácskozáson. Elsősorban a szürkemarha, a mangalica sertés és a rackajuh tartását emelte ki. Az állatállomány máris növekedésnek indult, így az évszázadokon át vezető exportterméknek számító, majd megfogyatkozott szürkemarha-létszám ma már megközelíti a 7500-at, amíg például a mangalica állomány 65 ezerre tehető.

Most az a feladat, hogy a magas biológiai értékű alapanyagot adó húsok helyet kapjanak a közétkeztetésben is – szögezte le a miniszter. Ez annál is fontosabb, mert kétmillió felnőtt és félmillió gyermek napi táplálkozásában játszik szerepet a közétkeztetés, így általa az egészségkultúra is erősödhet. A miniszter szerint az őshonos állatok húsa alapanyagként a gasztrokultúra révén az éttermekben, míg a szállodákban prémium termék formájában az idegenforgalom fellendítéséhez is hozzájárulhat. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink