Az őshonos állatok húsa is megjelenhet a közétkeztetésben
A közétkeztetésben is meg kellene jelenniük az őshonos állatok húsának – hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A mostani uniós költségvetési ciklusban több forrás juthat az őshonos állatokra, főként a szürkemarhára, a mangalica sertésre és a rackajuhra.
Nagyobb támogatásra számíthatnak a következő években az őshonos állatokat tartók, hogy növelhessék állományaikat – jelentette ki az MTI szerint Fazekas Sándor egy apaji szakmai tanácskozáson. Elsősorban a szürkemarha, a mangalica sertés és a rackajuh tartását emelte ki. Az állatállomány máris növekedésnek indult, így az évszázadokon át vezető exportterméknek számító, majd megfogyatkozott szürkemarha-létszám ma már megközelíti a 7500-at, amíg például a mangalica állomány 65 ezerre tehető.
Most az a feladat, hogy a magas biológiai értékű alapanyagot adó húsok helyet kapjanak a közétkeztetésben is – szögezte le a miniszter. Ez annál is fontosabb, mert kétmillió felnőtt és félmillió gyermek napi táplálkozásában játszik szerepet a közétkeztetés, így általa az egészségkultúra is erősödhet. A miniszter szerint az őshonos állatok húsa alapanyagként a gasztrokultúra révén az éttermekben, míg a szállodákban prémium termék formájában az idegenforgalom fellendítéséhez is hozzájárulhat. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
MBH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >Szent György-hegyi bornapok: apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a természeti környezetben fejleszteni
Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani,…
Tovább olvasom >Megjelent az új, állati genetikai erőforrások megőrzésének pályázata
Megjelent az állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >