Az őshonos állatok húsa is megjelenhet a közétkeztetésben
A közétkeztetésben is meg kellene jelenniük az őshonos állatok húsának – hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A mostani uniós költségvetési ciklusban több forrás juthat az őshonos állatokra, főként a szürkemarhára, a mangalica sertésre és a rackajuhra.
Nagyobb támogatásra számíthatnak a következő években az őshonos állatokat tartók, hogy növelhessék állományaikat – jelentette ki az MTI szerint Fazekas Sándor egy apaji szakmai tanácskozáson. Elsősorban a szürkemarha, a mangalica sertés és a rackajuh tartását emelte ki. Az állatállomány máris növekedésnek indult, így az évszázadokon át vezető exportterméknek számító, majd megfogyatkozott szürkemarha-létszám ma már megközelíti a 7500-at, amíg például a mangalica állomány 65 ezerre tehető.
Most az a feladat, hogy a magas biológiai értékű alapanyagot adó húsok helyet kapjanak a közétkeztetésben is – szögezte le a miniszter. Ez annál is fontosabb, mert kétmillió felnőtt és félmillió gyermek napi táplálkozásában játszik szerepet a közétkeztetés, így általa az egészségkultúra is erősödhet. A miniszter szerint az őshonos állatok húsa alapanyagként a gasztrokultúra révén az éttermekben, míg a szállodákban prémium termék formájában az idegenforgalom fellendítéséhez is hozzájárulhat. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Százötven kistermelő nyitja meg kapuit a Nyitott Porta Napok rendezvénysorozat részeként
Több mint százötven családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg…
Tovább olvasom >Növénytermesztési és állattenyésztési bemutatókertet épít a MATE Gödöllőn
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szent István Campus…
Tovább olvasom >Így ebédel a magyar – továbbra is húsfogyasztó nemzet vagyunk
Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országszerte tart az aratás, hazánk kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >