Az őshonos állatok húsa is megjelenhet a közétkeztetésben
A közétkeztetésben is meg kellene jelenniük az őshonos állatok húsának – hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A mostani uniós költségvetési ciklusban több forrás juthat az őshonos állatokra, főként a szürkemarhára, a mangalica sertésre és a rackajuhra.
Nagyobb támogatásra számíthatnak a következő években az őshonos állatokat tartók, hogy növelhessék állományaikat – jelentette ki az MTI szerint Fazekas Sándor egy apaji szakmai tanácskozáson. Elsősorban a szürkemarha, a mangalica sertés és a rackajuh tartását emelte ki. Az állatállomány máris növekedésnek indult, így az évszázadokon át vezető exportterméknek számító, majd megfogyatkozott szürkemarha-létszám ma már megközelíti a 7500-at, amíg például a mangalica állomány 65 ezerre tehető.
Most az a feladat, hogy a magas biológiai értékű alapanyagot adó húsok helyet kapjanak a közétkeztetésben is – szögezte le a miniszter. Ez annál is fontosabb, mert kétmillió felnőtt és félmillió gyermek napi táplálkozásában játszik szerepet a közétkeztetés, így általa az egészségkultúra is erősödhet. A miniszter szerint az őshonos állatok húsa alapanyagként a gasztrokultúra révén az éttermekben, míg a szállodákban prémium termék formájában az idegenforgalom fellendítéséhez is hozzájárulhat. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
A HoReCa-piac kihívásai nem múlnak, csak változnak – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Közel 1100 „diák” iratkozott be az FMCG Szabadegyetemre, hogy szeptember…
Tovább olvasom >Két karácsonyi vásár nyílik Budapesten november 15-én
Budapesten két népszerű karácsonyi vásár is megnyitja kapuit november 15-én,…
Tovább olvasom >Tévesen és félreértehően keveri bele a sajtó a közétkeztetést a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program túlárazásaiba
A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) közleménye. Az egyik hazai…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >