Az euróövezeti GDP 0,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 11. 14. 11:08

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön megerősítette, hogy a korábbi, első becslésével megegyező mértékben nőtt az euróövezet hazai összterméke (GDP) a harmadik negyedévben az előző három hónappal összevetve.

Az adat továbbra sem végleges, nyolc ország számai még hiányoznak.
Az Eurostat csütörtökön azt közölte, hogy az euróövezetben a szeptember végével záródott három hónapban az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal nőtt a gazdaság. Az EU egészében a GDP 0,3 százalékkal bővült.
Az adatok megegyeztek az október végén közölt első becsléssel.
A második negyedévben mindkét blokkban a gazdaság 0,2 százalékkal nőtt.
Az első negyedévben jóval erősebb ütemben – az euróövezet 19 tagállamában még 0,4 százalékkal, az unió 28 tagállamában pedig 0,5 százalékkal – bővült a gazdaság az előző három hónaphoz képest.
Az eddig beérkezett adatok alapján negyedéves összevetésben Lengyelországban nőtt a legnagyobb mértékben a GDP, 1,3 százalékkal, majd Magyarország következett 1,1 százalékkal.
Az éves alapon történt összehasonlításban fordított a sorrend: az EU-ban Magyarország az éllovas, 4,8 százalékkal, Lengyelország pedig a második, 4 százalékkal.
Éves bázison szezonális kiigazítással az euróövezetben 1,2 százalékkal, az EU-ban pedig 1,3 százalékkal nőtt a GDP az idei harmadik negyedévben.
Az októberi első becslésben az euróövezetre kisebb, 1,1 százalékos, az EU egészére nagyobb, 1,4 százalékos gazdasági növekedési adat szerepelt.
A második negyedévben az ütem az euróövezetben ugyancsak 1,2 százalék volt, az első negyedévben 1,3 százalék. Az EU-ban a GDP-növekedés a második negyedévben nagyobb, 1,4 százalék volt, az idei első három hónapban pedig 1,7 százalék. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink