Tovább esett az eurózóna inflációja

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 03. 11:56

Az euróövezet éves harmonizált fogyasztóiár-indexe (HICP) márciusban enyhén emelkedett, azonban havi összehasonlításban már nem olyan kedvező a helyzet. Az Eurostat által közölt adatok szerint az HICP márciusban 2,4 százalékkal nőtt, ami lassulást jelent a februári növekedéshez képest. Ez azonban elmaradt a piaci várakozásoktól, melyek 2,6 százalékos emelkedést prognosztizáltak.

A maginfláció, mely kiszűri az energia- és élelmiszerárak ingadozását, márciusban 2,9 százalékra mérséklődött, szemben a februári 3,1 százalékos emelkedéssel. Ugyancsak alacsonyabb volt, mint a 3 százalékos elemzői várakozások.

Az euróövezetben azonban havi szinten már érezhető a fogyasztói árak gyorsuló emelkedése. Márciusban az árak 0,8 százalékkal haladták meg a februári szintet, míg a maginfláció 1,1 százalékra nőtt az előző havi 0,7 százalékról.

Az Európai Központi Bank (EKB) inflációs célja továbbra is 2 százalék marad, és az euróövezet HICP-inflációs adatai jelentős hatással vannak az EKB kamatkilátásaira és a piaci árazásokra. A folyamatokat figyelemmel kísérve fontos lesz látni, hogy a trendek hogyan alakulnak a következő hónapokban, és milyen hatással lesznek az euróövezet gazdasági kilátásaira.

Kapcsolódó cikkeink