Az Eszterbauer borászat cuveé-je lett az idei csúcsbor Szekszárdon

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 30. 11:00

Az Eszterbauer borászat Cabernet Franc és Merlot házasításával készült cuvée-je lett a legjobb vörösbor az idei szekszárdi borvidéki borversenyen.

A csütörtökön, tizenkettedik alkalommal megrendezett megméretésre a történelmi borvidék mintegy félszáz kistermelője, borászata, összesen 220, túlnyomó többségben vörösborral nevezett. A legtöbb mintát a 2009-es és 2011-es évjáratból merítették, legnagyobb számban cuvée, azaz házasítás, a borvidék uralkodó fajtája, a kékfrankos, valamint Cabernet Franc és kadarka érkezett.

A borokat öt hattagú zsűri bírálta el, amelyekben ismert borászok – mások mellett a villányi Gere Tamás, a kunsági borvidékről Frittmann János – valamint egyetemi oktatók is részt vettek. A versenyen külön zsűri kóstolta a bikavéreket és kadarkákat. Kelemen Erika szekszárdi hegybíró pénteken arról számolt be, hogy a bírálók két bormintát jutalmaztak nagyaranyéremmel, 52 bor kapott arany-, és tíz ezüstérmet.

Az Eszterbauer borászat Mesterünk nevet viselő, 2009-es évjáratú cuvée-jét egy négyfős “csúcszsűri” az első körben a tíz legjobbaknak talált palackos vörösbor közül választotta ki.
Eszterbauer János, a borászat vezetője az MTI-nek elmondta: a kevés Cabernet Sauvignonnal fűszerezett cuvée-t 15 hónapos, új fahordós érlelés után 2011 nyarán palackozták; a koncentrált, fajsúlyos bor – amelynek elnevezésével a már elhunyt szekszárdi borász, Vesztergombi József előtt tisztelegnek – a közelmúltban Sopronban, a Vino Fem elnevezésű, európai női borszakértők részvételével rendezett versenyen a legmagasabb pontszámot elért vörösbor volt.

A borversenyen 15 kadarka, kékfrankos, bikavér közül kiválasztották Szekszárd város borát is, amelyet áprilisban, a verseny hivatalos eredményhirdetésén hoznak nyilvánosságra. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink