Az EP változtatna a méz, a gyümölcslé és a lekvár címkézésén

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 12. 13. 11:20

Az Európai Parlament keddi plenáris ülése állásfoglalást fogadott el, amelyben korszerűsítené az egyes, reggeliknél népszerű élelmiszerek – méz, gyümölcslé, lekvár – összetételére, elnevezésére, címkézésére és kiszerelésére vonatkozó, 20 évvel ezelőtt elfogadott jogszabályokat.

Nem mindegy a címkézés

Az állásfoglalást megszavazó képviselők egyetértenek abban, hogy a címkén fel kell tüntetni azt az országot, ahol a mézet begyűjtötték, illetve a gyümölcs származási helyét. Ha a felhasznált méz vagy gyümölcs több országból származik, a címkén a származási országokat csökkenő sorrendben kellene feltüntetni aszerint, hogy a fogyasztásra bocsátott termékben milyen arányban vannak jelen az onnan származó gyümölcsök, vagy méz.

A mézhamisítás visszaszorítása érdekében a képviselők nyomon követhetőségi rendszert kívánnak létrehozni méztermék eredetének nyomon követésére. Azt is szorgalmazzák, hogy az EU hozzon létre egy mézre vonatkozó referencialaboratóriumot, hogy rendszeres vizsgálatokkal kiszűrhető legyen a hamisítás.

Az állásfoglalás azt is javasolja, hogy a gyümölcslevek esetében engedélyezzék a „csak természetes eredetű cukrot tartalmaz” feliratot. Az alacsony cukortartalmú termékek iránti növekvő kereslet kielégítése érdekében az újratervezett gyümölcslevek a „csökkentett cukortartalmú gyümölcslé” feliratot kaphatják.

A képviselők szerint a gyümölcslevekből, lekvárokból, zselékből vagy tejből a természetben előforduló cukrokat eltávolító új technikák nem vezethetnek édesítőszerek használatához, hogy kompenzálják a cukorcsökkentésnek a végtermék ízére, állagára és minőségére gyakorolt hatását. Hozzáteszik, hogy a csökkentett cukortartalmú élelmiszerek címkéjén nem szerepelhetnek pozitív tulajdonságokra, például egészségi előnyökre vonatkozó állítások.

Az EP az állásfoglalás elfogadását követően megkezdi a tárgyalásokat az uniós kormányokat tömörítő tanáccsal a jogszabály végleges formájáról.

Címkék: , , ,

Kapcsolódó cikkeink