Még szigorúbb szabályok vonatkoznak az ukrán méz, tojás és baromfi importjára

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 14. 10:22

Az Európai Parlament szigorította az Ukrajnából érkező agrártermékek importját, kiterjesztve a korlátozásokat a baromfira, a cukorra, a tojásra, valamint a gabonafélékre és a mézre is. A döntés célja a védelmi mechanizmusok bevezetése az esetleges piaci zavarok elkerülése érdekében.

Az Európai Parlament jóváhagyta a Moldovára és Ukrajnára vonatkozó kereskedelmi intézkedések megújítását, de az utóbbi esetében módosításokat eszközölt a gazdák védelme érdekében. Moldovára vonatkozóan sima szavazással hagyták jóvá a kereskedelmi liberalizációs intézkedéseket, míg Ukrajnánál a helyzet bonyolultabb volt az orosz invázió miatt.

A döntés feltételezi, hogy Ukrajna továbbra is tiszteletben tartja a demokratikus elveket és a jogállamiságot, valamint folytatja a korrupció elleni harcot. A magyar képviselők között megosztott volt a vélemény: a Fidesz elutasította a javaslatot, míg a Momentum és a DK támogatta. A szavazással az Európai Parlament visszaküldte az ukrán tervezetet a szakbizottságához, hogy egyeztessen a tagállamokkal.

Címkék: , , , , ,

Kapcsolódó cikkeink