Az első full automata étterem

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 03. 30. 16:06

A világ legelső teljesen automata éttermének nevezi magát a San Franciscóban tavaly nyitott Mezli, amelyet a Stanford egyetem mérnökei építettek, és amely – az általában ismert éttermi robotokkal ellentétben – mindent képes (nagyobb) emberi beavatkozás nélkül elvégezni. Az alapító Alex Kolchinski úgy véli, azzal, hogy a tervezésbe a kezdetektől bevonták a konyhai kollégákat is, egyszerre építhették a menüt a robot köré és a robotot a menü köré. A Mezli séfje, Eric Minnich alkotta meg az egészséges, mediterrán tálakból álló menüt, az ő csapata készíti elő és főzi részben meg a hozzávalókat mindennap és helyezi el azokat a konyhaállomáson nyitás előtt.

Egyszerre építették a menüt a robot, a robotot a menü köré

Aztán a vásárló odasétál az érintőképernyőhöz, rendel és fizet, ezután a rendszer felmelegíti a hűtött hozzávalókat, hozzáadja a szószokat, toppingokat és köreteket, majd a rendelést egy intelligens szekrénybe helyezi – onnan veheti ki a vevő.

A menü egyszerű, mediterrán stílusú gabonatálakból áll, olyan összetevőkkel, mint a csirke, bárány, humusz, izraeli saláta, és olyan köretekkel, mint a pita chips vagy a tahini keksz.

Külsőleg az objektumot egyfajta nagyobb konténerhez lehet hasonlítani, működését pedig egy sci-fi film vending(szuper)automatájáéhoz, az összképet látva pedig nem véletlen, hogy az első éttermet food truckok környezetébe helyezték. Kolchinski elképzelései szerint több Mezlit nyitnának az ország nagyvárosaiban – első lépésben 50 egységben gondolkodnak –, ám egyelőre a csapat a menüre összpontosít: központban az egészséges gabonatálakkal, de kísérleteznek a roboterővel tálalható mexikói és koreai tálakkal is.

A robotétterem működtetésének legnagyobb előnye természetesen a költségmegtakarítás: a Mezli beruházási költségei állítólag töredékét teszik ki iparági versenytársaikénak. Az étterem működtetéséhez nincs szükség sok emberre: csak azokra, akik előkészítik, feltöltik és kitakarítják a konyhát. //

 

A cikk a Trade magazin 2023/4. lapszámában olvasható.

Kapcsolódó cikkeink