Az élelmiszeriparban is a biztonság az első
Az egészség védelme, az élelmiszerbiztonság, a tisztességes élelmiszer-kereskedelem régóta központi kérdés – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottság 42. ülésén, kedden, Budapesten.
Az államtitkár kifejtette, a FAO és a WHO által 1963-ban létrehozott bizottság azért alakult, hogy az élelmiszerek minőségére, kritikus összetevőire és szennyezőinek elfogadható maximális koncentrációjára nemzetközi szabványokat és útmutatókat dolgozzon ki. A cél, hogy elősegítsék a fogyasztók egészségének védelmét és a tisztességes élelmiszerkereskedelmet biztosító gyakorlatot. A CCMAS különböző bizottságaiban végzett munka világszerte az élelmiszerbiztonság egyik legfontosabb garanciájává vált, a fogyasztók joggal bízhatnak abban, hogy a Codex standardjainak megfelelő élelmiszerek biztonságosak és jó minőségűek- tette hozzá. Dr. Nobilis Márton kitért arra is, hogy a magyar kormány az élelmiszerek minőségét az ellátásbiztonság részének tekinti, és prioritásként kezeli, ezért is született meg külföldi mintára a Magyar Élelmiszerkönyv, melyben több Codex szabvány is helyet kapott. Az államtitkár hangsúlyozta, hazánk kiemelt figyelmet fordít a mintavételi eljárások és a megbízható vizsgálati módszerek helyes alkalmazására, valamint a stabil élelmiszerbiztonság érdekében folyamatos a laboratóriumi rendszerek fejlesztése is.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Nem eszünk elég zöldséget és gyümölcsöt
A Freshfel Europe által közölt friss adatok alapján Magyarország az…
Tovább olvasom >Jelentősen lassul idén az élelmiszerek drágulása
Az élelmiszerárak alakulása idén már nem húzza, hanem visszafogja az inflációt…
Tovább olvasom >Ismét változás előtt a Magyar Élelmiszerkönyv
Az elmúlt néhány év viszontagsága felhívta a figyelmet az élelmezésbiztonságra,…
Tovább olvasom >További cikkeink
BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >Egyre durvul a zsugorinfláció
A mosogatószer, az édességek, a tejföl, a túró, a kefir…
Tovább olvasom >NGM: az innováció jelenti az élelmiszeripar jövőjét, új fejlesztéseket adott át Fábián Gergely államtitkár
Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára…
Tovább olvasom >