Az élelmiszerhulladékon át vezet az út az élelmiszerek védelméhez?!
Mi lenne, ha az élelmiszerhulladékot éppen az élelmiszerek védelmére használnák? Ezzel a kérdéssel foglalkozik a SAVE FOOD kezdeményezés egyik új kutatási projektje. Ezzel indítja újra az interpack azt a kezdeményezést, amely 2009 óta fogja össze az élelmiszer- és a csomagolóanyag-gyártók nemzetközi szervezeteit az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerveszteség csökkentése szolgálatában.
Emelkedő árak, zavarok a beszállítói láncokban, klímaváltozás, egyre növekvő népesség: élelmiszer-válság előtt áll a világ. Egyúttal viszont évente mintegy 1,3 milliárd tonnányi élelmiszert dobnak ki a világban, és az előrejelzések szerint ez a mennyiség 2030-ra akár 2,1 milliárd tonnára is nőhet. Pontosan erre irányul a SAVE FOOD kezdeményezés, amelyet a Messe Düsseldorf vásártársaság, az interpack szakvásár és az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (az FAO) kezdeményezett. A koronavírus világjárvány alatt részlegesen szünetelt a projekt, a mostani újraindításhoz pedig jövőbemutató tervekkel és projektekkel vágnak neki. Nemzetközi szakvásárként az interpack-nak kulcsfontosságú szerepe van a SAVE FOOD kezdeményezésben. „Azzal veszünk részt a kezdeményezésben, ami kitüntet minket: a nemzetközi szintű kapcsolatrendszerrel, az innováció támogatásával és a témák nemzetközi felvetésével” – fejtette ki Bernd Jablonowski, a Messe Düsseldorf vásártársaság ügyvezetője. „A SAVE FOOD fontos része a Messe Düsseldorf erőfeszítéseinek az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak (SDG) teljesítéséhez a környezetvédelem és a társadalmi fejlődés területén. A SAVE FOOD keretében kézzel foghatóan járulunk hozzá az SDG 12.3 célkitűzéshez – az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez és leküzdéséhez.”
A mezőtől az asztalig
A SAVE FOOD átfogó megközelítéssel igyekszik gondoskodni arról, hogy az élelmiszerveszteség és élelmiszerpazarlás csökkentése, műszakilag, gazdaságilag, környezetvédelmi szempontból és társadalmilag is elfogadott, megvalósítható és hatékony legyen. Ez a mezőgazdaságban kezdődik és az élelmiszeriparon, a csomagoláson és a folyamattechnikán át a kereskedelemig és az egyes fogyasztókig terjedő feladat.
A csomagolóipar szerepe
Új technológiák segítik az élelmiszer-veszteség csökkentését és a termékbiztonságot is – ami az egyik kiemelt témája a 2023. május 4-10. között Düsseldorfban rendezett interpack szakvásárnak. A szakvásár kiemelten fontos színtere a szakismeretek megosztásának, a kapcsolatrendszerek építésének és az ötletgyűjtésnek az élelmiszer-feldolgozás és a csomagolástechnika területén. A seregszemlére mintegy 2.700 kiállítót várnak szerte a világból.
Az isztambuli BAU egyetem folytat kutatásokat a SAVE FOOD keretében
Az isztambuli Bahçeşehir egyetem (BAU) nagyszabású tanulmánya is a SAVE FOOD kezdeményezés egyik új projektje. A kutatás célja biológiailag lebomló élelmiszer-csomagolóanyagok előállítása élelmiszer-hulladékból vagy élelmiszeripari melléktermékekből. A csomagolóanyagok védelmi funkciójuknál fogva csökkentik az élelmiszer-veszteséget, addig az újra nem hasznosított műanyaghulladék jelenti korunk egyik legnagyobb környezetvédelmi problémáját. Az újszerű csomagolóanyagok jelentős mértékben járulhatnak hozzá a hulladékmennyiség csökkentéséhez. A fogyasztói igény is egyre nagyobb a környezetkímélő, a körfogásba visszaforgatható csomagolások iránt, ami újabb ösztönző a biológiailag lebomló és komposztálható műanyag-helyettesítő anyagok kutatásához. A BAU egyetem a bevezető projektben egy csomagolóipari és egy élelmiszeripari partnerrel vesz részt. A tanulmányt az FAO európai és közép-ázsiai regionális irodája, valamint az interpack szakvásár támogatja. Az első prototípusokat a 2023-as interpack keretében mutatják be.
“Enabling the change” regionális konferencia
Az új projekt indító rendezvénye az “Enabling the change” regionális konferencia, amelynek keretében a SAVE FOOD kezdeményezés bemutatja a BAU egyetemmel közös projektet. A konferencia az élelmiszer-hulladékok mennyiségének csökkentésében jelentkező akadályok, fejlesztések, feltételrendszerek és újdonságok bemutatását tűzte ki céljául. A konferencián politikai szereplők és nemzetközi szervezetek, élelmiszer-gyártók, szakmai szövetségek és szakszervezetek, beruházók, nonprofit szervezetek, technológiai vállalatok és kutatóintézetek vesznek részt. A 2022. október ötödikén és hatodikán Isztambulban rendezett konferencia résztvevői már a találkozót megelőzően megosztják egymással az élelmiszer-veszteség és az élelmiszerpazarlás az értéklánc minden szintjén, területén és lépcsőjén a legkülönbözőbb tekintetben szerzett legjobb és hatékonynak bizonyult gyakorlati tapasztalataikat. Ezt az értékes tudást az FAO adatbázisában rögzítik.
A konferenciát az FAO, a török Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium, az ECO-RCCFS, az ECO/FAO élelmezés-biztonsági regionális program megvalósításának koordinációs központja (RPFS) rendezi a holland Mezőgazdasági, Természeti és Élelmiszerminőségi Minisztérium támogatásával.
Kapcsolódó cikkeink
KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >FAO: a globális élelmiszerárak több mint másfél éves csúcsra emelkedtek novemberben
Novemberben 2023 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a globális…
Tovább olvasom >48 milliárd forint vissza nem térítendő eszközbeszerzési támogatásra pályázhatnak a kkv-k
Negyvennyolcmilliárd forint vissza nem térítendő, eszközbeszerzési és technológiafejlesztési támogatásra pályázhatnak…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >