Az együttműködést nem lehet kényszeríteni

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 10. 24. 17:41

Tanácskozást tartott a Kamara „Kereskedelem, együttműködési lehetőségek az agráriumban” címmel élelmiszer-feldolgozóknak Hajdúböszörményben.

Kissné Gyarmati Ágnes, a NAK Hajdú-­Bihar megyei igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy az élelmiszer-termékpályán ugyan sok esetben nagy a technológiai elmaradás, de a mostani pályázatok és stratégia reményt adnak a fejlődésre. Együttműködésben pedig a megye kiemelkedő helyen áll.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke nyitóbeszédében elmondta, hogy az ágazat számára megnyílt 300 milliárd forintos forrás reményt ad a holtpontról való elmozduláshoz. Az önkéntes szerveződésekkel kapcsolatban kifejtette:

– A fiatalabb generációknál már tapasztalható némi szövetkezési hajlandóság, látják a koncentrált piacban rejlő előnyöket és a csökkenő kiszolgáltatottságot. Feladatunk, hogy tájékoztassuk a tagokat a pozitív tapasztalatokról. Ennek érdekében az ősz folyamán országos roadshow keretében buzdítjuk a tagokat az együttműködésekre, egy kiadvánnyal is segítve a tájékozódást.

Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke előadásában kiemelte:

– A koncentrált modellt ma Magyarországon a kiskereskedelmek vezetik. Az integráció erősítését nem azzal tudjuk megvalósítani, ha kötelezővé tesszük, fontos szempont az előnyök kölcsönös figyelembevétele.

Mikó Zoltán, a NAK Választottbíróságának elnöke az integráció jogi hátteréről tájékoztatta a jelenlévőket. Kiemelte, hogy a hatékony együttműködés kulcsa a minél hosszabb termékpálya szintű integráció.

Keleti Marcell, a NAK élelmiszeripari igazgatója elmondta:

– Célunk, hogy visszaszorítsuk az importárut és erősítsük az exporttevékenységeinket. Az áfacsökkentés harcát is tovább vívjuk, és azért is dolgozunk, hogy minél több magyar terméket láthassunk az asztalokon. //


Győrffy Balázs
elnök
NAK

 

Kapcsolódó cikkeink