Egyszerre jelent kihívást a pocok és az invazív növény kiszorítása

Szerző: STA Dátum: 2024. 04. 24. 10:00

Az utóbbi száz évben háromszor volt ilyen február, március, ami a hőhatást és a meleg időjárást illeti. Ez a szokatlan időjárás azt jelenti a növények számára, hogy nem tudnak úgy alkalmazkodni a körülményekhez, mint ahogy a mérsékelt égövben genetikailag megszokták, vagy nemesítették ezeket – főleg az őszi vetésű növényekre igaz ez. Ezért ez a szélsőséges időjárás növényegészségügyi és élettani szempontból problémák sorát hozza magával, amelyekre nincsenek felkészülve. Ez igaz a gazdálkodókra is, hiszen ők nem rendelkeznek hosszú távú előrejelzésekkel, amelyekkel alkalmazkodnának a körülményekhez. Hubai Imre Csaba növényorvos, biogazdálkodó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei elnöke szerint a szakmai háttér és az előre gondolkodás nem nélkülözhető a következő időszakban sem.

(Fotó: Pixabay)

Egyik nap fagy, másik nap húsz fok fölé emelkedő hőmérséklet: ehhez a stresszhatáshoz az emberi szervezet jobban tud alkalmazkodni, de a növényzet már kevésbé, mert az helyhez kötött. Az elmúlt évtizedekben a genetikailag kialakult növény állapota nem tudja úgy követni a körülményeket, mint mi, emberek. Emiatt a gazdálkodóknak állandóan figyelni kell a talajtani, éghajlati tényezőket, hogy tudjanak alkalmazkodni. És akkor még nem beszéltünk a növények kitettségéről: a gyomokról, a kártevőkről és a betegségekről. Hubai Imre szerint „ha az időjárási feltételek kedveznek ezeknek a tényezőknek, akkor a gazdának időben meg kell tenni a szükséges lépéseket például tápanyagokkal, valamint a növényvédelmi lehetőségek alkalmazásával. Ehhez jól képzett szakemberek kellenek, valamint az általuk alkalmazott előrejelzés, a növényorvosoknak pedig a legalkalmasabb és legolcsóbb készítményeket kell alkalmazni”.

Ami a gazdák életét igazán megkeseríti, az a pocok

A nyár végén szinte már kezelhetetlen helyzet alakult ki az országban, ráadásul az enyhe tél miatt át is teleltek, tehát nem érte őket olyan stresszhatás, ami vissza vetette volna a gradációt. Ezért most is számolni kell azzal, hogy ez a károsító jelen van, szaporodik és nagy károkat okoz majd. Lehetőség van arra, hogy a ragadozómadarak odaszoktassuk a területhez, valamint a vegyszeres védekezést mindenképpen alkalmazni kell.

Habár a növények helyhez kötöttek, de az invazív növények az éghajlatváltozással érkeznek hazánkba egy teljesen más területről

Ezek is elkezdtek vándorolni a mediterrán éghajlatról a mérsékelt égöv felé. Felmerül a kérdés, hogy lehet-e olyan fajtákat választani ezek közül a kultúrnövények közül, amelyek alkalmazkodnak ezekhez a feltételekhez. -Az invazív növények valóban nagy problémát okoznak, hiszen az éghajlat miatt olyan feltételeket találnak nálunk, mint délen. Ezért olyan agrotechnikai módszereket kell választani, amelyek az invazív növényeket visszaszorítják, másrészt a kultúrnövényeket akkor kell telepíteni, amikor előtte kiirtottuk az invazív növényeket, vagy év közben tudunk védekezni ellene. Ez nem csak növényvédelmi szempontból nagy kihívás, hanem számunkra is, ugyanis olyan polleneket hoznak magukkal, amelyekre nem vagyunk felkészülve, ezért a növényorvos és a gazdálkodó szerepe hatványozottan jelentkezik, ugyanis fel kell készülni a gyomnövények elleni védekezésre -mondta Hubai Imre.

novenyvedoszer.hu

Kapcsolódó cikkeink