Az alternatív fehérjéké a főszerep az Anuga új szakvásárán
A világ elsőszámú élelmiszeripari rendezvénye, az Anuga új a növényi alapú alternatívákat a középpontba állító szakkiállítást rendez.
Az Anuga Alternatives kizárólag a növényi alapú, rovar-, alga- és gombafehérjék felhasználásával készült termékek és a sejttenyésztett húsok széles választékára összpontosít. Világszerte több mint 1400 – köztük legalább 70 németországi – cég kínál növényi alapú élelmiszereket az állati eredetű termékek helyettesítésére, így az új szakvásár hűen tükrözi az iparágban tapasztalható egyre növekvő érdeklődést és a termékek sokszínűségét. Az Anuga alternatív fehérjék iránti elkötelezettsége szorosan kapcsolódik a világ elsőszámú élelmiszeripari eseményének fő témájához, a fenntartható növekedéshez.
– Az alternatív fehérjék nem egy rövidéletű trend, hanem a táplálkozás jövője. Az egészséges és fenntartható fehérjeellátás az egyre növekvő számú fogyasztói bázis táplálkozásának alapvető fontosságú eleme lesz. Ezt a piacot nemcsak a fogyasztói kereslet, de az úttörő technológiai innovációk is mozgatják. A növényi eredetű fehérjeforrások feldolgozásában elért előrelépés és az új fehérjeforrások kidolgozása központi jelentőséggel bír. A közelgő Anugán, és kifejezetten az Anuga Alternatives részeként, átfogóan vizsgáljuk ezeket a fejlesztéseket –
mondta el Jan Philipp Hartmann, az Anuga igazgatója.
Tekintettel a fenntartható élelmiszeriparek iránti felfokozott globális érdeklődésre, az Anuga az alternatív fehérjékkel kapcsolatos webináriumokból, workshopokból és előadásokból álló átfogó programot kínál, és kiemeli az e területen elért legújabb kutatási eredményeket és technológiai áttöréseket. A tudomány, az ipar és a környezetvédelem szakértői fogják itt megosztani a növényi alapú, fermentált és sejtalapú fehérjeforrásokkal kapcsolatos meglátásaikat.
A technikai és tudományos diskurzus mellett az Anuga Alternatives az élelmiszergyártás társadalmi vonatkozásaival – így az etikus beszerzéssel, a biológiai sokféleség megőrzésével és a növényi alapú étrendre való áttérés társadalmi-gazdasági hatásaival – is foglalkozik.
Növekszik a növényi alapú élelmiszerek piaca
Az Anuga ezzel az új eseménnyel reagál a kiskereskedők egyre szélesebb körben hódító azon törekvésére, hogy a növényi alapú sajátmárkás termékek választékát bővítsék, ami egyben válasz a növekvő fogyasztói keresletre. Az Innova Market Insights szerint Németországban a növényi alapú húshelyettesítők piaca jelentős növekedést mutat mind az eladások, mind a termékbevezetések tekintetében. A piac értéke 2022 és 2023 között 7,8%-kal 639 millió dollárról 2023-ban 689 millió dollárra nőtt. 2024 áprilisában ráadásul 27%-kal több húsalternatívát vezettek be mint az előző év azonos időszakában, ami azt jelzi, hogy csúcsra jár az innováció. A húshelyettesítők kategóriája a sajátmárkás cégek számára is potenciált rejt – az országban bevezetett húshelyettesítők 34%-a már sajátmárkás.
Az Anuga legközelebb 2025. október 4-8-án kerül megrendezésre.
Kapcsolódó cikkeink
Itt az első cukor- és alkoholmentes cider
Az elsőként Németországban debütáló Somersby Zero a Carlsberg szerint az…
Tovább olvasom >Történelmi mélypontra zuhant a sörfogyasztás Németországban
2024-ben a német sörgyártók mindössze 8,3 milliárd liter sört értékesítettek,…
Tovább olvasom >Németországba érkezik a TikTok Shop fulfillment szolgáltatása
A nyilvánosan meghirdetett álláshirdetések arra engednek következtetni, hogy a TikTok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Év promóciója 2025 verseny, felhívás és nevezés
A Trade magazin ismét versenyt hirdet az FMCG-szektor szereplői között…
Tovább olvasom >Működne Magyarországon a boltok elleni bojkott?
Az elmúlt napokban egyre nagyobb figyelmet kapott az a közösségi…
Tovább olvasom >Nem nyitott üzletet Nyíregyházán a Mere, törölték a nyilvántartásból
Bár korábban bejelentették, hogy a spártai spórolásáról ismert orosz diszkontlánc,…
Tovább olvasom >