Az állategészségügyet támogató együttműködésre lépett az Állatorvostudományi Egyetem a Sorapharm Kft.-vel

Szerző: STA Dátum: 2024. 01. 18. 11:00

Az állategészségügy támogatására együttműködési megállapodást kötött az Állatorvostudományi Egyetem a Sorapharm Kft.-vel – közölte az intézmény az MTI-vel.

(Fotó: Pixabay)

Közleményükben ismertetik: az egyetemmel együttműködő vállalat hosszas kutatást követően az egyik leginkább ígéretes légfertőtlenítőszer, a hipertiszta klór-dioxid gyártásába fogott, ezt szeretnék állatgyógyászati céllal felhasználni. A rendkívül hatékony vírus-, baktérium- és gombaölő vegyület az állattartó telepeken segíthet számos betegség, egyebek között az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza megfékezésében, alkalmazásával mérsékelni lehet a haszonállatok antibiotikumos kezelését is. Az MTI kérdésére közölték: az együttműködés keretében projekt indul, amely során meghatározzák az állategészségügyben jelentős kórokozók érzékenységét klór-dioxidra, hogy optimalizálhassák a fertőtlenítőszer koncentrációját. A fejlesztés az élelmiszerbiztonság mellett az állattartók termelékenységét is javítaná, állatgyógyászati szempontok mellett tehát gazdasági célok is indokolják a megállapodást – tették hozzá.

A várható eredmények alapján az Állatorvostudományi Egyetem jelentős piaci igényekre számít

A projekt összegéről nem nyilatkoztak, de közölték, hogy a kutatások haladásától függően finanszírozzák a projektet, amely egy teljes fertőtlenítőcsalád létrehozását eredményezheti. A 2007-ben alakult Sorapharm a honlapján olvasható információk szerint gyógyszerfejlesztési kutatásokra szakosodott magyar tulajdonú vállalat. A nyilvános cégadatok szerint a társaság 2021-ben csaknem 1,2 milliárd forint, 2022-ben mintegy 630 millió forint árbevétellel zárt. Adózott nyeresége a 2021. évi alig 50 millió forintról 282,4 millió forintra nőtt 2022-re.

MTI

 

Kapcsolódó cikkeink