Magazin: Áfaszabályozás itthon és külföldön

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 07. 26. 07:39

Az MVI a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együttműködve közös javaslatot készített a vendéglátást érintő áfaszabályozás módosítására. Az anyagot, amelyet részletesen a cukrászipartestületi oldalpáron olvashatják, Zerényi Károly, az MVI képviselő-testületi tagja fogalmazta meg; a szerző a konkrét problémákat, valamint a szakma ezek megoldására vonatkozó indítványait sorolja fel.

Az anyag nemzetközi kitekintést is tartalmaz, amit fontosnak tartunk megismertetni olvasóinkkal. Íme!

Az Európai Unió tagállamainak többségében alkalmaznak kedvezményes áfakulcsot a vendéglátásra, jellemzően az étel- és az alkoholmentes italszolgáltatásra. Ezen országokban szinte kivétel nélkül valamennyi vendéglátó szolgáltatás a kedvezményes adómérték alá van sorolva. Az alkoholmentes italok tekintetében pedig nem tesznek különbséget a helyben és a nem helyben készített italok között. Ahol mégis valamilyen megkülönböztetés fordul elő, ott általában konkrétan nevesítik azokat az alkoholmentes italokat, amelyekre a kedvezményes adómérték vonatkozik.

Emellett a kedvezményes áfakulcsot alkalmazó országok döntő többségénél – az élelmiszerekre is vonatkozó kedvezményes adókulcsból adódóan – nem tesznek különbséget a helyben fogyasztás és az elvitelre történő értékesítés között. Romániában az éttermi szolgáltatásokra 5%-os áfakulcsot alkalmaznak, azonban a hazai szabályozással ellentétben valamennyi vendéglátó szolgáltatásra vonatkozik a kedvezményes adómérték. Annak ellenére, hogy az élelmiszerekre érvényes áfakulcs Romániában is magasabb (9%-os), mint a vendéglátó szolgáltatásoké, mégis az EU-s szabályozással összhangban megoldott az elvitelre történő értékesítés és a helyben fogyasztás azonos adómértékkel (5%-os kulccsal) történő kezelése. //

Kapcsolódó cikkeink