Magazin: Áfaszabályozás itthon és külföldön
Az MVI a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együttműködve közös javaslatot készített a vendéglátást érintő áfaszabályozás módosítására. Az anyagot, amelyet részletesen a cukrászipartestületi oldalpáron olvashatják, Zerényi Károly, az MVI képviselő-testületi tagja fogalmazta meg; a szerző a konkrét problémákat, valamint a szakma ezek megoldására vonatkozó indítványait sorolja fel.
Az anyag nemzetközi kitekintést is tartalmaz, amit fontosnak tartunk megismertetni olvasóinkkal. Íme!
Az Európai Unió tagállamainak többségében alkalmaznak kedvezményes áfakulcsot a vendéglátásra, jellemzően az étel- és az alkoholmentes italszolgáltatásra. Ezen országokban szinte kivétel nélkül valamennyi vendéglátó szolgáltatás a kedvezményes adómérték alá van sorolva. Az alkoholmentes italok tekintetében pedig nem tesznek különbséget a helyben és a nem helyben készített italok között. Ahol mégis valamilyen megkülönböztetés fordul elő, ott általában konkrétan nevesítik azokat az alkoholmentes italokat, amelyekre a kedvezményes adómérték vonatkozik.
Emellett a kedvezményes áfakulcsot alkalmazó országok döntő többségénél – az élelmiszerekre is vonatkozó kedvezményes adókulcsból adódóan – nem tesznek különbséget a helyben fogyasztás és az elvitelre történő értékesítés között. Romániában az éttermi szolgáltatásokra 5%-os áfakulcsot alkalmaznak, azonban a hazai szabályozással ellentétben valamennyi vendéglátó szolgáltatásra vonatkozik a kedvezményes adómérték. Annak ellenére, hogy az élelmiszerekre érvényes áfakulcs Romániában is magasabb (9%-os), mint a vendéglátó szolgáltatásoké, mégis az EU-s szabályozással összhangban megoldott az elvitelre történő értékesítés és a helyben fogyasztás azonos adómértékkel (5%-os kulccsal) történő kezelése. //
Kapcsolódó cikkeink
NGM: a SZÉP-kártya tulajdonosok közel 12 százalékkal többet költöttek kártyáikról 2025 első negyedévében, mint tavaly
A SZÉP-kártya tulajdonosok közel 12 százalékkal többet költöttek kártyáikról 2025…
Tovább olvasom >Ünnepség a Gundel-emléktáblánál
Szűk körben, csendes megemlékezéssel ünnepelte Gundel János (1844–1915) születésnapját az…
Tovább olvasom >Semsei Rudolf : Nálam mindig a vendég az első!
A Vakvarjú éttermek, a Dobay cukrászdák és a Budapest Party…
Tovább olvasom >További cikkeink
Északra költözik a nyár: ugrásszerűen nő a skandináv turizmus
A nyári hőség és a klímaváltozás hatására egyre több európai…
Tovább olvasom >Catering a köbön – A nap videója
Szakácsok és pincérek csapata készít és szolgál fel naponta háromszor…
Tovább olvasom >