Magazin: Áfaszabályozás itthon és külföldön
Az MVI a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együttműködve közös javaslatot készített a vendéglátást érintő áfaszabályozás módosítására. Az anyagot, amelyet részletesen a cukrászipartestületi oldalpáron olvashatják, Zerényi Károly, az MVI képviselő-testületi tagja fogalmazta meg; a szerző a konkrét problémákat, valamint a szakma ezek megoldására vonatkozó indítványait sorolja fel.
Az anyag nemzetközi kitekintést is tartalmaz, amit fontosnak tartunk megismertetni olvasóinkkal. Íme!
Az Európai Unió tagállamainak többségében alkalmaznak kedvezményes áfakulcsot a vendéglátásra, jellemzően az étel- és az alkoholmentes italszolgáltatásra. Ezen országokban szinte kivétel nélkül valamennyi vendéglátó szolgáltatás a kedvezményes adómérték alá van sorolva. Az alkoholmentes italok tekintetében pedig nem tesznek különbséget a helyben és a nem helyben készített italok között. Ahol mégis valamilyen megkülönböztetés fordul elő, ott általában konkrétan nevesítik azokat az alkoholmentes italokat, amelyekre a kedvezményes adómérték vonatkozik.
Emellett a kedvezményes áfakulcsot alkalmazó országok döntő többségénél – az élelmiszerekre is vonatkozó kedvezményes adókulcsból adódóan – nem tesznek különbséget a helyben fogyasztás és az elvitelre történő értékesítés között. Romániában az éttermi szolgáltatásokra 5%-os áfakulcsot alkalmaznak, azonban a hazai szabályozással ellentétben valamennyi vendéglátó szolgáltatásra vonatkozik a kedvezményes adómérték. Annak ellenére, hogy az élelmiszerekre érvényes áfakulcs Romániában is magasabb (9%-os), mint a vendéglátó szolgáltatásoké, mégis az EU-s szabályozással összhangban megoldott az elvitelre történő értékesítés és a helyben fogyasztás azonos adómértékkel (5%-os kulccsal) történő kezelése. //
Kapcsolódó cikkeink
Már közel 30 ezren dolgoznak az idei Nyári Diákmunka Programban
A kormány idén már tizenharmadik alkalommal hirdette meg a fiatalok…
Tovább olvasom >Starbucks: vége a csak elvitelre szóló kávézóknak – visszatérés a vendéglátás melegségéhez
Radikális stratégiai váltásba kezd a világ legnagyobb kávézólánca: a tőzsdén…
Tovább olvasom >Lángos-luxus a Balatonnál: már 3900 forintba is kerülhet egy sajtos-tejfölös
A klasszikus balatoni lángos egykor filléres retró ételnek számított, 2025…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kutatás: Óriási a szakadék a turisták környezettudatossága és valós utazási szokásai között
Bár egyre több turista vallja magát környezettudatosnak, utazási szokásaikban ez…
Tovább olvasom >Csak egyszerű alapanyagokból! Vágod? – A nap videója
Főleg tofu és uborka. De ahogy tálalják… Persze késkezelésből azért…
Tovább olvasom >Mit rejt a fehérneműd? – A nap képe
A divattervező Calvin Klein provokatív reklámkampányokat használt arra, hogy párbeszédet…
Tovább olvasom >