A zsugorinfláció a húsvéti sonkákat is elérte

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 08. 13:07

Ahogy közeleg a húsvéti ünnep, egyre inkább érezzük a húsvéti készülődés kihívásait, melyek között idén különösen hangsúlyos a húsvéti sonkák áremelkedése.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy körültekintően válasszák meg a húsvéti sonkát, és olvassák el a termék címkéjét. A szervezet hangsúlyozza, hogy az átlagfizetés vásárlóértéke tavaly három százalékkal csökkent, ezért fontos, hogy mindenki alaposan mérlegelje döntéseit, különös tekintettel a zsugorinflációra.

Hosszú távú trendnek látszik, hogy
a szezonjellegű sonkák fogyasztása éves szinten kiszélesedik

Az RTL Híradó beszámolója szerint a hús ára Magyarországon tavaly év végére az uniós átlag 80 százalékára drágult, és az áremelkedés tendenciája tovább folytatódik. A hentesek egy része kisebb kiszerelésben kínálja a húsvéti sonkát, hogy könnyebben eladhassák az ünnepi terméket, és ezáltal megkönnyítsék a vásárlók számára a megfizethető beszerzést.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára, Mostisch Martina szerint várhatóan kisebb emelkedés lesz az árakban, elsősorban a vállalatok önköltségi árai miatt. Ennek oka a munkaerő költségek és a rezsiköltségek növekedése, de a hús árának emelkedése is meghatározó tényező. Az árak emelkedése ugyanakkor nem csak az üzleti költségek növekedésével magyarázható, hanem az uniós előírásoknak is köszönhető, melyek szerint a műanyag italcsomagolás előállításában 25 százalékban újrahasznosított alapanyagot kell felhasználni.

Az RTL beszámolójában kiemeli, hogy a kiskereskedelemben már most érezhető a közelgő húsvéti időszak forgalmi növekedése, ami a karácsony utáni második legforgalmasabb periódusnak számít. Azonban a KSH adatai szerint a boltok forgalma decemberről januárra nem nőtt, ami Szász Péter, a Portfolio.hu elemzője szerint arra utal, hogy gyenge évkezdet előtt állhatunk. A gyenge évkezdetet több tényező is befolyásolja, és a húsvéti sonkák árának emelkedése csak egy a sok közül.

Az áremelkedés és a gyenge évkezdet ellenére a miniszterelnök, Orbán Viktor optimista, és úgy véli, hogy lendületbe kapcsolhat a gazdaság. A következő hetekben a vásárlóknak érdemes lesz figyelniük a húsvéti sonkák árait és kiszereléseit, hogy a legjobb döntéseket hozhassák meg az ünnepi asztal megterítése során.

Kapcsolódó cikkeink