A zsugorinfláció a húsvéti sonkákat is elérte
Ahogy közeleg a húsvéti ünnep, egyre inkább érezzük a húsvéti készülődés kihívásait, melyek között idén különösen hangsúlyos a húsvéti sonkák áremelkedése.
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy körültekintően válasszák meg a húsvéti sonkát, és olvassák el a termék címkéjét. A szervezet hangsúlyozza, hogy az átlagfizetés vásárlóértéke tavaly három százalékkal csökkent, ezért fontos, hogy mindenki alaposan mérlegelje döntéseit, különös tekintettel a zsugorinflációra.
Az RTL Híradó beszámolója szerint a hús ára Magyarországon tavaly év végére az uniós átlag 80 százalékára drágult, és az áremelkedés tendenciája tovább folytatódik. A hentesek egy része kisebb kiszerelésben kínálja a húsvéti sonkát, hogy könnyebben eladhassák az ünnepi terméket, és ezáltal megkönnyítsék a vásárlók számára a megfizethető beszerzést.
A Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára, Mostisch Martina szerint várhatóan kisebb emelkedés lesz az árakban, elsősorban a vállalatok önköltségi árai miatt. Ennek oka a munkaerő költségek és a rezsiköltségek növekedése, de a hús árának emelkedése is meghatározó tényező. Az árak emelkedése ugyanakkor nem csak az üzleti költségek növekedésével magyarázható, hanem az uniós előírásoknak is köszönhető, melyek szerint a műanyag italcsomagolás előállításában 25 százalékban újrahasznosított alapanyagot kell felhasználni.
Az RTL beszámolójában kiemeli, hogy a kiskereskedelemben már most érezhető a közelgő húsvéti időszak forgalmi növekedése, ami a karácsony utáni második legforgalmasabb periódusnak számít. Azonban a KSH adatai szerint a boltok forgalma decemberről januárra nem nőtt, ami Szász Péter, a Portfolio.hu elemzője szerint arra utal, hogy gyenge évkezdet előtt állhatunk. A gyenge évkezdetet több tényező is befolyásolja, és a húsvéti sonkák árának emelkedése csak egy a sok közül.
Az áremelkedés és a gyenge évkezdet ellenére a miniszterelnök, Orbán Viktor optimista, és úgy véli, hogy lendületbe kapcsolhat a gazdaság. A következő hetekben a vásárlóknak érdemes lesz figyelniük a húsvéti sonkák árait és kiszereléseit, hogy a legjobb döntéseket hozhassák meg az ünnepi asztal megterítése során.
Kapcsolódó cikkeink
Felvételt nyertek a Magyar Értéktárba a Pápai Hús Kft. sonkái
A nyugat-magyarországi régió egyik legmeghatározóbb élelmiszeripari vállalta nem mindennapi kitüntetésben…
Tovább olvasom >Szallas.hu: pünkösdkor majdnem annyian utaznak, mint húsvétkor
Pünkösdkor közel annyian utaznak idén, mint húsvétkor a Szallas.hu előfoglalási…
Tovább olvasom >A külföldi turisták Budapesten kívül nem nagyon mennek máshova
A KSH márciusi turisztikai eredményei kiugró növekedést mutatnak, amely elsősorban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >