A zsugorinfláció a húsvéti sonkákat is elérte
Ahogy közeleg a húsvéti ünnep, egyre inkább érezzük a húsvéti készülődés kihívásait, melyek között idén különösen hangsúlyos a húsvéti sonkák áremelkedése.
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy körültekintően válasszák meg a húsvéti sonkát, és olvassák el a termék címkéjét. A szervezet hangsúlyozza, hogy az átlagfizetés vásárlóértéke tavaly három százalékkal csökkent, ezért fontos, hogy mindenki alaposan mérlegelje döntéseit, különös tekintettel a zsugorinflációra.
Az RTL Híradó beszámolója szerint a hús ára Magyarországon tavaly év végére az uniós átlag 80 százalékára drágult, és az áremelkedés tendenciája tovább folytatódik. A hentesek egy része kisebb kiszerelésben kínálja a húsvéti sonkát, hogy könnyebben eladhassák az ünnepi terméket, és ezáltal megkönnyítsék a vásárlók számára a megfizethető beszerzést.
A Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára, Mostisch Martina szerint várhatóan kisebb emelkedés lesz az árakban, elsősorban a vállalatok önköltségi árai miatt. Ennek oka a munkaerő költségek és a rezsiköltségek növekedése, de a hús árának emelkedése is meghatározó tényező. Az árak emelkedése ugyanakkor nem csak az üzleti költségek növekedésével magyarázható, hanem az uniós előírásoknak is köszönhető, melyek szerint a műanyag italcsomagolás előállításában 25 százalékban újrahasznosított alapanyagot kell felhasználni.
Az RTL beszámolójában kiemeli, hogy a kiskereskedelemben már most érezhető a közelgő húsvéti időszak forgalmi növekedése, ami a karácsony utáni második legforgalmasabb periódusnak számít. Azonban a KSH adatai szerint a boltok forgalma decemberről januárra nem nőtt, ami Szász Péter, a Portfolio.hu elemzője szerint arra utal, hogy gyenge évkezdet előtt állhatunk. A gyenge évkezdetet több tényező is befolyásolja, és a húsvéti sonkák árának emelkedése csak egy a sok közül.
Az áremelkedés és a gyenge évkezdet ellenére a miniszterelnök, Orbán Viktor optimista, és úgy véli, hogy lendületbe kapcsolhat a gazdaság. A következő hetekben a vásárlóknak érdemes lesz figyelniük a húsvéti sonkák árait és kiszereléseit, hogy a legjobb döntéseket hozhassák meg az ünnepi asztal megterítése során.
Kapcsolódó cikkeink
MTÜ: nőtt a húsvéti forgalom a szálláshelyeken
A tavalyi ünnepi hosszú hétvégéhez képest 3 százalékkal magasabb forgalmat…
Tovább olvasom >Kedvezően alakult a húsvét, ami a bárányexportot illeti
Bár a hazai bárányexport piaca idén kedvezően alakult az erős…
Tovább olvasom >Nagy István: válasszuk bátran a biztonságos, hazai élelmiszereket!
Válasszuk bátran a biztonságos, hazai élelmiszereket! – áll az Agrárminisztérium…
Tovább olvasom >További cikkeink
BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >GVH: Indokolt a versenytörvény egyes módosításainak halasztása
A Gazdaság Versenyhivatal (GVH) egyetért a versenytörvény egyes tervezett módosításainak…
Tovább olvasom >Ezekből a RevoCupokból ihatunk idén
Több mint 400 mű érkezett a VÍZió nevű grafikai pályázatra,…
Tovább olvasom >