A Walmart is beszáll az oltásba

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2020. 12. 11. 11:00

A Walmart felkészíti 5000 patikáját a COVID-19 vakcina fogadására. Fagyasztókkal és szárazjéggel tölti fel a gyógyszertárait, mert ezek szükségesek az oltóanyag tárolásához. A háttérrendszerüket is fejlesztik, hogy az első és második dózisért ütemezetten érkezhessenek a páciensek.

Walmart patika

A Retail Dive a Walmart egészségügyi részlegének vezetőjének, Tom Van Gildernek a  posztjára hivatkozva számol be arról, hogy a kereskedőóriás szerepet kíván játszani a világjárvány elleni országos védekezésben és erről tárgyalásokat folytat az egyes államokkal.

Kereskedelem és egészségügy

Sam's Club a Walmart diviziója

A Walmart külön divíziója a Sam’s Club tagsági kártyával látogatható áruházlánc, ahol a Sam’s pharmacy gyógyszertárak is üzemelnek.

A Walmart már régóta rendelkezik saját gyógyszertárakkal és a tulajdonában levő Sam’s Club üzlethálózatban is üzemelnek patikák. Ráadásul a kiskereskedő az elmúlt években bővítette egészségügyi szolgáltatásainak  kínálatát. Tavaly indította útjára a “Walmart Health center” koncepciót, amelynek célja, hogy kedvező árú egészségügyi szolgáltatásokat nyújtsanak a helyi ügyfelek számára. A 2 pilot után további 16 egészség centrum nyitását ígérik a közeljövőben.

Walmart health

Walmart egészség központok az USA több államában és nagyvárosában, többek közt Georgia, Arkansas, Florida és Chicago területén is, összesen 18 helyen.

A Walmart idén megkezdte a Medicare-tervek közvetítését, így az egészségbiztosító társaságok versenytársa lett. Felvásárolt egy olyan céget is, amely a gyógyszerkezelési technológiát fejleszti. A kiskereskedelmi óriásról az a hír is szárnyra kapott, hogy egyesülési tárgyalásokat folytat a Humana biztosító óriással.

Szinte minden egy helyen

Mindez annak az egypontos szolgáltatóközpont stratégiának a része, amit a Walmart épít. A „mindent egy helyen” jegyében a hipermarket jellegű üzletben a gyógyszertár mellett szemészet, bank és még számos szolgáltatás jelen van.

A kormányok úgy vélhetik, hogy a Walmart egy megfelelő és megbízható hely a tömeges oltás megvalósítására, hiszen hatalmas háttérrendszert üzemeltet és az emberek a jól bejáratott helyükön nagyobb valószínűséggel vállalják be az oltást. A világjárvány során a Walmart a kiskereskedelem egyik élenjáró,  példamutató szereplője, akit mások követnek, mert kifejlesztették azt a  hatékony áruházi biztonsági gyakorlatot, többek közt a kihasználtsági korlátokat, a maszk követelményeket és a felgyorsított áruházi fertőtlenítést, amit a többi amerikai kiskereskedő átvesz.

-Az elmúlt hónapokban nagy utat tettünk meg, kezdve a szövetségi kormánnyal folytatott tárgyalásokkal a vakcina terjesztéséről, az üzleteink és a klinikai szolgáltatásaink előkészítéséig, mind azért, hogy az egyik olyan helyszín lehessünk, ahol dolgozóink és ügyfeleink megkaphatják a vakcinát – mondta Gilder hozzászólásában.

A Moody’s elemzése szerint több milliárd dolláros a vakcina adminisztrációs keret, amiből a Walmart két legnagyobb egészségügyben is szereplő versenytársa, a CVS és a Walgreens egyenként 2 milliárdos bevételre tehet szert.

Kapcsolódó cikkeink