Klinikaláncokat nyitnak a kiskereskedők

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2020. 07. 19. 11:23

Az Egyesült Államokban egyre több napicikk kereskedő invesztál az egészségügybe. Együttesen több tucat, sőt akár több száz klinikát indíthatnak el a következő években.

Walgreens áruház és klinika

Walgreens áruház és Village Medical klinika

A múlt héten a Walgreens bejelentette, hogy az elkövetkező három évben 1 milliárd dollár hitelt és saját tőkét fektet be a VillageMD alapellátást szolgáltató klinikaláncba. Az üzlet részeként a VillageMD 500 rendelőkomplexumot nyit a Walgreens üzletekben az elkövetkező öt évben.


Kapcsolódó üzleti modell

Az új klinika vonal nem összetévesztendő a boltok patika láncaival, amik szintén megmaradnak. Mivel az egészségügyben elköltött összegek nőnek, a kereskedelem ebből a tortából is részt kér. A szinergiákat is jól ki lehet használni, az orvosi szolgáltatásokat igénybevevők a boltokba is betérhetnek és a vásárlási gyakoriság is növekedhet. Praktikus megoldás egy dietetikussal való konzultáció után rögtön be is vásárolni a javasolt élelmiszereket vagy a helyben üzemelő gyógyszertárban rögtön ki is váltani a recepteket.

A Walmart kezdte

Az USA elsőszámú kiskereskedője már évekkel ezelőtt elkezdte saját klinikái kiépítését. Az első intézmény megnyitására végül tavaly került sor Calhounban (Georgia). Rutin vizsgálatokra és krónikus betegek ellátására is berendezkedtek, sőt olyanokat is fogadnak, akiknek nincs betegbiztosításuk. Egy szűréscsomag 30 dollár, a fogászati vizsgálat 25 dollár.

A Walmart egészségügyi központja

A Walmart egészségügyi központja

Mivel a Walmart az USA legnagyobb versenyszféra foglalkoztatója, az sem mellékes, hogy így a saját dolgozóira költött egészségügyi költségek is csökkennek, hiszen egyre több mindent házon belül tudnak megoldani. A tevékenység kiegészítéséül megvették még a CareZone okosrecept alkalmazást és a napokban bejegyeztették saját egészségbiztosítójukat is.

A CVS drogérialánc más úton indult

A CVS drogérialánc két évvel ezelőtt egyesült az Aetna biztosítási óriással. Ez lehetővé tette a CVS-nek a drágább beruházásokat, például a boltok átalakítását és HealthHubokká (egészségközpontokká) történő átépítését, mivel az  alapellátási szolgáltatások elméletileg csökkentik az Aetna biztosítási költségeit. A 9000 drogériából 1500 érintett a nagyszabású tervben. Az egészségügyi komplexumokban szélesebb körű diagnosztikai vizsgálatokat kínálnak és wellness infrastruktúra, például jógaterem is kialakításra kerül.

CVS drogérialánc

A CVS drogérialánc 1500 üzletét alakítja egészségközponttá

A Walgreens a partnerséget választotta

A hiányzó egészségügyi kompetenciákat létező partnerrel való szövetségre lépéssel lehet leggyorsabban áthidalni. A Walgreens ezért a Village MD klinika hálózat tulajdonosával, az idősellátásra szakosodott Humanaval és a laborvizsgálatokat végző LabCorppal alakított ki együttműködést. A vezetőség azt várja, hogy a Walgreens patikákat is bevonva az orvosok és gyógyszerészek együttműködése még jelentősebbé válik, sőt azt is elérhetik, hogy az olcsóbb gyógyszerek kerüljenek elsősorban kiírásra.

A Walgreens a klinikák és a patikák együttműködésére számít

A Walgreens a klinikák és a patikák együttműködésére számít

Kapcsolódó cikkeink