A vendéglátóipar 50 százaléka lehúzhatja a redőnyt
Az ATV Híradó több olyan éttermet is megkeresett megkeresett, amelyek már bezártak, azonban egyetlen volt tulajdonos sem akart nyilatkozni. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint azért, mert szégyellik a helyzetüket.
A 122 éves budapesti Hauer cukrászda üzemeltetői is a bezárás mellett döntöttek. Mint azt az ajtóra is kitették: a gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatásai miatt.
Egy tizennegyedik kerületi étterem egyelőre még kitart, bár ők sincsenek könnyű helyzetben. Az elektromos áram költségük a háromszorosára emelkedett, az alapanyagok ára pedig van, hogy hetente kétszer is változik.
„Bizonyos mértékben emeltünk árakat, de próbáltuk itt a lehető legkisebb mértékben emelni az árakat, illetve próbáljuk azokra az ételekre, ételcsoportokra korlátozni az áremelést, ahol jelentős ez a differencia”
– mondta Baltai Gábor, a Bocanova tulajdonosa az ATV-nek.
„Egy veszélye van annak, hogy ha mondjuk nem egy-két hétre, hanem mondjuk 3-4, 3 hónapra zár be valaki akkor, hogyha spórolni akar valaki a fűtésen, az energiaköltségen, nevezetesen az, hogy ha ő bezár januártól március végéig, nem biztos, hogy talál munkaerőt az újrakezdéshez”
– árulta el Kovács László.
Gerendai Károly Híradónknak azt mondta, a szektor legnagyobb nehézsége a kiszámíthatatlanság. Szerinte legnehezebb helyzetben azok a kis- és családi vállalkozások vannak, amelyek már a Covid alatt felélték tartalékaikat.
„Hitelhez se nagyon tudnak jutni, tartalékaik már nincsenek, és várhatóan azért a következő időszak nehézségei mindenkinek problémát okoznak majd. Van, aki mondjuk optimistábban azt mondja, hogy csak 10-20%, olyat is hallottam, aki ötven százalékát becsüli a mostani vállalkozásoknak, hogy akár csődbe mehet, én azt gondolom, hogy valahol a kettő között van az igazság”
– mondta Gerendai.
Kapcsolódó cikkeink
A Magyar Vendéglátók Ipartastülete üdvözli az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos döntését
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) üdvözli az NGM felszolgálási díjjal…
Tovább olvasom >Javuló tendenciák
Az MVI évente közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. A kiadvány…
Tovább olvasom >Ez volt az idei Gundel-díj átadás – A nap képe
Október 27-én a Gundel Étteremben immáron 9. alkalommal adták át…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Új napelemparkkal bővül a Nestlé szerencsi gyár
Jövő márciusban lép működésbe az az 1,5 GW éves teljesítményű…
Tovább olvasom >Az irodapiacon túlkínálat, a kiskereskedelmi ingatlanok és szállodák terén visszatérő kereslet várható 2025-ben
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacot jelenleg a tranzakciószámok csökkenése és a…
Tovább olvasom >