A vendéglátóipar 50 százaléka lehúzhatja a redőnyt
Az ATV Híradó több olyan éttermet is megkeresett megkeresett, amelyek már bezártak, azonban egyetlen volt tulajdonos sem akart nyilatkozni. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint azért, mert szégyellik a helyzetüket.

Félnek, ha bezárnak a téli hónapokra, nem találnak munkaerőt
A 122 éves budapesti Hauer cukrászda üzemeltetői is a bezárás mellett döntöttek. Mint azt az ajtóra is kitették: a gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatásai miatt.
Egy tizennegyedik kerületi étterem egyelőre még kitart, bár ők sincsenek könnyű helyzetben. Az elektromos áram költségük a háromszorosára emelkedett, az alapanyagok ára pedig van, hogy hetente kétszer is változik.
„Bizonyos mértékben emeltünk árakat, de próbáltuk itt a lehető legkisebb mértékben emelni az árakat, illetve próbáljuk azokra az ételekre, ételcsoportokra korlátozni az áremelést, ahol jelentős ez a differencia”
– mondta Baltai Gábor, a Bocanova tulajdonosa az ATV-nek.
“Egy veszélye van annak, hogy ha mondjuk nem egy-két hétre, hanem mondjuk 3-4, 3 hónapra zár be valaki akkor, hogyha spórolni akar valaki a fűtésen, az energiaköltségen, nevezetesen az, hogy ha ő bezár januártól március végéig, nem biztos, hogy talál munkaerőt az újrakezdéshez”
– árulta el Kovács László.
Gerendai Károly Híradónknak azt mondta, a szektor legnagyobb nehézsége a kiszámíthatatlanság. Szerinte legnehezebb helyzetben azok a kis- és családi vállalkozások vannak, amelyek már a Covid alatt felélték tartalékaikat.
„Hitelhez se nagyon tudnak jutni, tartalékaik már nincsenek, és várhatóan azért a következő időszak nehézségei mindenkinek problémát okoznak majd. Van, aki mondjuk optimistábban azt mondja, hogy csak 10-20%, olyat is hallottam, aki ötven százalékát becsüli a mostani vállalkozásoknak, hogy akár csődbe mehet, én azt gondolom, hogy valahol a kettő között van az igazság”
– mondta Gerendai.
Kapcsolódó cikkeink
NAV-állásfoglalás a felszolgálási díj jogértelmezési problémáival kapcsolatban
A beszedett felszolgálási díj bruttó összege az alkalmazottak részére történő…
Tovább olvasom >Hatalmas drágulás várja a vendégeket az éttermekben
A hungarikumnak számító libamáj beszerzési ára 20-25 ezer forintra ugrott…
Tovább olvasom >A turisztikai ágazat is kap az energiaintenzív kkv-k támogatásából
“2023 első negyedévében tovább támogatjuk az energiaintenzív kkv-kat” – jelentette…
Tovább olvasom >További cikkeink
Héjja Csaba: dobni fog az élelmiszer-infláción egy ideig az ársapka kivezetése
Héjja Csaba, az MKB Bank és a Takarékbank szenior elemzője…
Tovább olvasom >Kuponokkal spórolnak a magyarok
Min tudunk még spórolni? Szinte mindenkit érint hazánkban a kérdés,…
Tovább olvasom >K&H: kilőtt a kakaós csiga és a hamburger ára
Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt…
Tovább olvasom >