A vegán csokoládépiac gyors bővülését jósolják szakértők
A tejmentes és vegán csokoládék piaca a tejalapú csokoládék rovására jelentős mértékű növekedés elé néz az elkövetkező kilenc évben. Friss adatok szerint a jelenleg 1 milliárd dollárra taksált növényi alapú csokoládészektor 2032-ig elérheti a 4 milliárdos értéket. Ez éves szinten 15,5%-os növekedésnek felel meg szemben a teljes csokoládépiacon várt éves 3,7%-kal.
A cikk a Trade magazin 2023/6-7. lapszámában olvasható.
A ProVeg International ezt a növekedést részben annak tulajdonítja, hogy a fogyasztók egyre inkább keresik az egészséges, és különösen a növényi alapú termékeket. Ezzel összhangban a csokoládéágazatban leggyorsabban terjedő trend az új vegánbarát fejlesztések piaci bevezetése: az új termékbevezetések száma 2021–2022-ben 71%-kal ugrott meg 2017–2018-hoz képest.
A tejmentes csokoládé jelenleg a teljes vegán édességpiac 40%-át adja, de van még benne növekedési potenciál. A bővülést a fogyasztók ösztönzik – elsősorban az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A ProVeg úgy látja, hogy ez összefügg a széles körben tapasztalható laktózintoleranciával és a növényi alapú táplálkozás helyi fellendülésével. Pillanatnyilag e téren Észak-Amerika vezet, de jelentős a vegán csokoládé iránti kereslet Európában is. //
Kapcsolódó cikkeink
Lezajlott a NÉGYOSZ munkakonferenciája – Új párbeszéd indult a növényi alapú táplálkozásról
A NÉGYOSZ szervezésében egy úttörő szakmai esemény zajlott, amely a…
Tovább olvasom >Hétből hat holland szupermarketben olcsóbbak a növényi alapú, mint az állati termékek
A Questionmark ProVeg International megbízásából készített friss felmérése szerint egyes…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >