A Tesco egész évben támogatja a fogyatékossággal élők befogadását

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 12. 04. 12:59

A másképpen épek munkahelyi befogadásának jelentőségére is ráirányítja a figyelmet a december 3-án ünnepelt fogyatékossággal élő emberek világnapja. A Tesco ugyanakkor nemcsak ezen az egy napon, hanem egész évben hangsúlyt fektet a megváltozott munkaképességű munkatársak befogadására, amely sokszínűségi stratégiájának fontos részét képezi. Hivatalosan a vállalatnál dolgozók 4,6 százaléka él valamilyen fogyatékossággal, de a Tesco munkatársi felmérése szerint 5,1 százalékuk vallja magát fogyatékossággal élőnek.

A kollégák 4,6 százaléka minősül fogyatékossággal élőnek

A Tesco számos kezdeményezéssel igyekszik megteremteni a biztonságos és befogadó munkahelyi környezetet számukra, így többek között nagyköveti programot működtet a vezetők tudásgyarapítására, a befogadó toborzást segítő módszereket alkalmaz, tréningeken képzi az áruházban dolgozókat a látássérültek bevásárlásának segítésére, és lépéseket tesz az üzletek akadálymentesítése érdekében.

Magyarországon a Tesco 8500 aktív kollégát, további 1000 inaktív státuszú munkatársat és közel ugyanennyi diákot foglalkoztat, akik mindannyian különböző háttérrel, tapasztalattal, eltérő nézetekkel és perspektívákkal gazdagítják a vállalati kultúrát. Az áruházlánc ezért kulcsfontosságúnak tartja a befogadó munkakörnyezet megteremtését.  A Tesco novemberben publikálta immár harmadik Sokszínűségi jelentését, amely bemutatja a vállalat ezzel kapcsolatos céljait és eredményeit. A riportban található adatok szerint, habár hivatalosan a kollégák 4,6 százaléka minősül fogyatékossággal élőnek, a Tesco saját felmérése szerint 5,1 százalékuk annak tartja magát. Ez leggyakrabban tartós betegséget, mozgásszervi problémát, hallássérülést, valamint stressz miatt kialakult betegségeket jelent.

„Olyan vállalat szeretnénk lenni, amely tükrözi vásárlói sokszínűségét és azokat a közösségeket, amelyeknek része vagyunk. Hogy jó úton járunk, azt többek között az Open Minded Companies Award Kívül-belül sokszínű vállalat kategóriájában kapott elismerésünk, valamint a Hungarian Business Leaders Forum Az Év Sokszínű Szervezete 2023 pályázatának harmadik helyezése is mutatja. Annak ellenére azonban, hogy a fogyatékossággal élők a társadalmunk jelentős részét alkotják, a Tescónál a társadalom egészéhez képest alulreprezentáltak. Hogy ezen változtassunk, nagyobb hangsúlyt fektetünk a másképp ép kollégák felvételére és megtartására, mint korábban. Ennek hatására tavaly óta 4,9 százalékról 5,4 százalékra emelkedett a Tesco áruházakban foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkatársak aránya. Noha a fogyatékossággal élő emberek világnapja jó alkalmat kínál a megváltozott munkaképességű munkatársak megértésének és elfogadásának elősegítésére, mi fontosnak tartjuk, hogy egész évben dolgozzunk ezen, és lehetőséget adjunk a fogyatékkal élők számára, ami számos előnnyel jár mind a vállalat, mind pedig a társadalom számára. Az a célunk, hogy a Tesónál érezzék a megbecsülést és azt, hogy értékeljük őket”

– mondta Szigeti Barbara, a Tesco Magyarország HR-vezetője.

Az ENSZ 1992-ben december 3-át a fogyatékossággal élő emberek világnapjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élők problémáira, és ösztönözze lehetőségeik és esélyeik megteremtését. Az esemény egyúttal arra is biztatja az üzleti vezetőket világszerte, hogy ismerjék el és értékeljék a fogyatékossággal élők értékes hozzájárulását a munkában.

A Tesco elkötelezett amellett, hogy előmozdítsa a másképp ép emberek befogadását. A vállalat például a sokszínűséget támogató állásportálokkal dolgozik együtt, és folyamatosan fejleszti a nyitott pozíciók meghirdetésének módját, hogy minél sokszínűbb jelölteket tudjon toborozni. Emellett továbbképzi toborzási szakembereit befogadó toborzás témakörben, hogy a jelöltek minél nagyobb biztonságban érezzék magukat a folyamat során. Az áruházlánc 2022-ben nagyköveti programot indított, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában kiemelkedő szerepet vállaló vezető kollégák tudását gyarapítsa a befogadó kultúra fejlesztése érdekében. Emellett országszerte 19 áruházban vettek részt tescós kollégák a látássérültek bevásárlását segítő tréningen, hogy ily módon is segíteni tudják a fogyatékossággal élőket. Továbbá a Tesco budapesti, Váci úti áruháza már rendelkezik akadálymentes tanúsítással, amely az első lépést jelenti a tervezett további akadálymentesítések felé vezető úton a kerekesszékes, idős, mozgásukban korlátozott, siket, valamint a babakocsival, illetve segítő kutyával érkező vásárlók kényelmes vásárlásának biztosítása érdekében.

„Büszke vagyok minden olyan eredményünkre, amely a másképp ép kollégáink befogadását ösztönzi. Nagyra értékeljük értékes hozzájárulásukat a Tesco működéséhez. Visszajelzéseik azt mutatják, hogy nálunk elfogadó, támogató kollégák veszik őket körül, akik nem a fogyatékosságot, hanem az embert látják bennük, és nem éri őket hátrányos megkülönböztetés a munkában az állapotuk miatt. Terveink szerint a jövőben több mozgássérült alkalmazottat veszünk fel irodai feladatokra, megadva nekik az otthonról végezhető munka lehetőségét, így jobban össze tudják egyeztetni a munkát a korántsem könnyű élethelyzetükkel”

– tette hozzá Szigeti Barbara.

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink