A Tesco állásfoglalása: a cég által befizetett adó mértéke

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 03. 11:36

A hvgonline csoport által a www.adozona.hu weboldalon közzétett „Mennyit és hol adóznak a multik, s ki jár jól?” című Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló, adószakértő által szerzett cikk egyoldalúan, bizonyos tények elhallgatásával igyekszik rossz fényben feltüntetni a Tesco-Global Áruházak Zrt. magyarországi jelenlétét – közli a cég friss sajtóközleményében, amit változatlan formában teszünk közzé.

Már a cím és a szövegezés összefüggése is aggályos, mivel a cikkben csak egyetlen vállalatról van szó, holott a cím mást sejtet.
Ráadásul a cikk végén még azt is sugallja a szerző, hogy a Tescóval szemben más elvárások érvényesülnek, mint a gazdaság többi szereplőjével szemben, ezzel mintegy kétségbe vonva az állami hivatalok és testületek elfogulatlanságát.

Annak ellenére, hogy a szerző a szöveg elején is arra hivatkozik, hogy nyilvános adatokat tesz közzé, annak végén a csatolt hivatkozás, mint adatforrás már egy vállalkozást reklámozó honlapra mutat.

Visszatérve az elhallgatott tényekre, ha az Olvasó felkeresi a www.e-beszamolo.kim.gov weboldalt, ott megtekintheti a teljes valóságot, miszerint Tesco-Global Áruházak Zrt. a 2010.02.28-án zárt pénzügyi évében 2,695 milliárd Ft-ot fizetett be például helyi iparűzési adóként. Csak remélhetjük, hogy a cikkíró által említett „20-25 jobban kereső egyéni vállalkozó” ezt szintén megtette.

Mindezen felül meg kell említeni, hogy a Tesco-Global Áruházak Zrt. a 2010.02.28-án zárt pénzügyi évében további több mint 650 millió Ft építményadóval finanszírozta a helyi önkormányzatok és példának okáért több mint 10 milliárd Ft társadalombiztosítási járulékkal az állam működését.

És hogy hogyan „sikerült” a társasági adót a cikkben említett 57 millió Ft-ra csökkenteni?

Nyilván minden adózással foglalkozó szakember számára világos, hogy fentebb említett helyi iparűzési adó nemcsak ráfordításként volt elszámolható 2009. december 31-ig, hanem társasági adóalap csökkentő tételként is szerepeltetni kellett a hatályos jogszabály alapján. Ennek adóhatása 431 257 000 forint volt.

Továbbá a Tesco-Global Zrt folyamatosan beruházásokat végez, amelynek szintén adóalap csökkentő hatása van a fejlesztési tartalékra vonatkozó szabályok miatt. Ez adóévenként 500 millió Ft adóalap után 80 millió Ft adócsökkenést eredményez. Természetesen a Tesco-Global Áruházak Zrt. a 2010. február 28-án zárt pénzügyi évében is – mint a megelőző években – 500 millió Ft-ot jelentősen meghaladó, több mint 30 milliárd forint beruházást eszközölt.

Tehát csak ez a két tétel 511 257 000 Ft adócsökkenést eredményezett, mely minden adóalany számára hozzáférhető adócsökkentő jogcím.

Természetesen időszerűbb adatokkal is szolgálhatunk a társaság adófizetési szokásait illetően. Ennek mi sem ékesebb bizonyítéka, mint az utóbbi időkben sokat tárgyalt ágazati különadó. A Tesco-Global Áruházak Zrt. 2010. decemberében több mint 10 milliárd Ft-ot fizetett be ezen a jogcímen az akkor még APEH néven ismert állami hivatalnak. Ez meghaladja a Tesco előző év adózott eredményét.

Érdekességként megemlítendő, hogy az élelmiszer-kiskereskedelmi piacon, árbevétel alapján, a 2. 3. 5. legnagyobb élelmiszerlánc különadó befizetése aránytalanul elmarad a piacvezetőjétől, és mindössze néhány millió forintban realizálódik, kizárólag tulajdonosi struktúrájuknak köszönhetően.

Kapcsolódó cikkeink