Magazin: A sürgősség üzenete

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 03. 27. 07:04

Nem fogja tudni teljesíteni 2020-ra vállalt környezetvédelmi céljai nagy részét az EU – legalábbis így vélekedik az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) nemrég publikált környezetvédelmi riportjában. A szigorú kijelentés nem alaptalan: úgy tűnik, Európa szinte egyetlen környezetvédelmet érintő területen sem mutat valódi fejlődést.

A jelentés hangsúlyozza azt is, milyen óriási károkat okoz a nem megfelelő cselekvés az emberek egészségét illetően. A környezetünket tönkretevő folyamatok immár visszafordíthatatlanok a régióban, legyen szó biodiverzitásról, erdőkről, édesvízi élőhelyekről vagy gazdaságokról.

– Soha nem volt ilyen egyértelmű a tudomány álláspontja: tönkretesszük azt az ökoszisztémát, amely az emberiséget életben tartja. EU-s szinten a megígért European Green Deal segíthet megfordítani ezt a folyamatot, feltéve, hogy az Európai Bizottság olyan javaslatokat tesz és olyan hosszú távú reformokat hajt végre, amelyek növelik az EU klímavédelmi és természet-visszaállító ambícióit – fogalmazott Ester Asin, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, WWF European Policy Office vezetője.

Vasszigorral a környezetért

A WWF szerint az European Green Dealnek (EGD) öt teszten kell átmennie annak érdekében, hogy valóban hatékony válaszokat adjon a biodiverzitás és a klímakrízis kihívásaira. Fontos, hogy a folyamatok szigorú jogi szabályozás mentén történjenek, mert csak így érhető el, hogy Európa természetének helyreállítása, illetve az emisszió 65%-os csökkenése 2030-ig, 2040-re pedig a klímasemlegessé válás valóban megtörténjen. Ehhez azonban az kell, hogy az új törvények születése mellett a már meglévők teljes potenciállal érvényesülhessenek, hiszen jelenleg sajnos nem ez a helyzet.

2019 júliusában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke bemutatta politikai irányelveit az EB 2024-ig tartó időszakára. Agendája hat célt tűzött ki Európa számára a következő öt évre, amelyek közül az első a European Green Deal (EGD) kivitelezése elnökségének első száz napjában. (Ez az időszak 2019 október végéig tartott – a szerk.)

Az utolsó utáni órában

Von der Leyen megállapította: a globális felmelegedés jelenlegi mértéke és a természeti veszteségek példa nélküliek az emberiség történelmében. Annak a lehetősége, hogy a hőmérséklet-emelkedést megállíthassuk 1,5 Celsiusnál, gyorsan csökken, miközben már több mint egymillió faj áll a kihalás szélén. A környezettel kapcsolatos kockázatok a legnagyobb kihívást jelentik, amellyel az emberiségnek szembe kell néznie. Fel kell ismernünk, hogy a klíma- és biodiverzitás-krízis ugyanannak az érmének a két oldala, és nem lehet egymástól elválasztva kezelni őket.

Öt lépés a zöld Európáért

Az EB új elnöke szerint integrált és szektorokon átívelő EU-megközelítésre van szükség ahhoz, hogy érdemben, hatékonyan kezelni lehessen a klímaváltozás okozta kihívásokat. Ursula von der Leyen 5 olyan szempontot emelt ki, amelyeknek az EGD-nek meg kell felelnie. Az öt „teszt” a következő:

1. Kölcsönösen megerősítő célok kitűzése a CO2-kibocsájtás és a természet helyreállítása kapcsán, méghozzá a tudományra alapozva.

2. Kiemelt kezdeményezések elindítása a fenntartható élelmiszerrendszerek felé történő átalakulás érdekében az EU-ban, különös tekintettel az EU globális ökológiai lábnyomára.

3. Zéró tolerancia a nem, vagy nem megfelelően véghez vitt törvényi kötelezettségeket illetően.

4. Minden környezetre ártalmas gazdasági tevékenység pénzügyi támogatásának leállítása, és átállás a közösségi és magánfinanszírozásra a klímasemleges és fenntartható gazdaság megteremtése érdekében.

5. Az igazságos átmenet garantálása, azáltal, hogy az érintett országok kormányai tiszta, átlátható támogatói kereteket tesznek elérhetővé nemzeti és helyi szinten egyaránt.

Gy. O.

Kapcsolódó cikkeink